Raymond Kopa aan de bal als speler van Real Madrid in 195
Volledig scherm
Raymond Kopa aan de bal als speler van Real Madrid in 195 © EPA

In Reims is Kopa nog altijd een grootheid

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: voetbalstad Reims en grootheid Raymond Kopa.

Door Daniël Dwarswaard

Het trainingscomplex van de Leeuwinnen aan de rand van de stad Reims draagt zijn naam. Bij het stadion waar Oranje morgenavond tegen Canada de laatste poulewedstrijd speelt, staat zijn standbeeld. De voetbalstad Reims en Raymond Kopa zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederland traint hier op een geweldig biljartlaken van een veld. Daarnaast ligt een terrein waar de tijd wel heeft stilgestaan. Oude, klassieke doelpalen. Een grasmaaier is hier al maanden niet geweest. Met een flinke dosis fantasie zie je Kopa hier nog zo voetballen.

Kopa, echt naam Kopaszewski (kind van Poolse immigranten), was de ster van het legendarische Stade de Reims. De club die in 1956 de eerste Europa Cup 1 speelde en met 3-4 verloor van Real Madrid. De Spanjaarden waren zo onder de indruk van de sierlijke spelmaker dat ze hem daarna overhaalden om naar Madrid te komen. Een jaar later stond Kopa met Real tégen Stade de Reims in de finale. Nu won hij wél.

Bekijk hieronder de nieuwste aflevering van La Panenka:

Raymond Kopa, niet lang voor zijn overlijden, naast Cristiano Ronaldo.
Volledig scherm
Raymond Kopa, niet lang voor zijn overlijden, naast Cristiano Ronaldo. © ANP

In Reims is Kopa, die twee jaar terug op 85-jarige leeftijd overleed, een legende. Je komt zijn naam en afbeelding niet alleen tegen bij het trainingscomplex en het stadion. Door zware financiële problemen raakte de Franse topclub, tussen 1949 en 1962 won het zes Franse landstitels, in zwaar verval. Maar inmiddels gloort er weer hoop. De club promoveerde vorig seizoen weer naar de Ligue 1, de Franse eredivisie, en werd razendknap achtste. De hoop op oude tijden is een beetje terug.

Loop door het historische centrum van het prachtige Reims en je kunt de fanshop van Stade de Reims niet missen. Groot afgebeeld de prijzen die de club won. Het is allemaal veel te lang geleden, vinden de mensen hier. Het zal langs de speelsters van Oranje heen gaan. Dat ze spelen in de stad waar één van de grootste Franse voetballers ooit schitterde.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.