Volledig scherm
Anouk Dekker. © BSR Agency

‘Ja, leuk het WK, maar die eerste wedstrijd moet ik missen’

Anouk DekkerAls morgen om 15.00 uur het eerste fluitsignaal klinkt in het Stade Océane van Le Havre, staat Anouk Dekker nagelbijtend op de tribunes. 

Dekker is al jarenlang een vaste waarde bij de Nederlandse voetbalsters, maar door een schorsing moet ze de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland overslaan. ,,Het moment waarop ik die rode kaart kreeg, is de afgelopen maanden heel vaak door mijn hoofd geflitst. Steeds als iemand over het WK begint, denk ik: ja leuk, maar die eerste wedstrijd moet ik missen. Heel pijnlijk'', zegt Dekker.

Quote

Steeds dacht ik: o, ik moet weer naar Oranje, maar ik ga toch niet spelen.

Anouk Dekker

In de finale van de play-offs om een WK-ticket, in november vorig jaar, trok Dekker tijdens de return tegen Zwitserland al na 5 minuten de doorgebroken Ramona Bachmann onderuit. Het leverde de centrale verdedigster een rode kaart op. ,,Balen, omdat ik daardoor de rest van dat duel niet kon meedoen. Maar ik had nooit gedacht dat ik daardoor ook geschorst zou zijn voor de eerste WK-wedstrijd.”

Een paar dagen later, nota bene op haar 32ste verjaardag, kreeg de Almelose een mailtje van de FIFA. ,,Daarin stond dat ik een schorsing kreeg. Ik had in een reflex aan de noodrem getrokken. Ik had het ook niet kunnen doen, maar dan hadden we misschien wel met 1-0 achter gekomen. Ik heb me opgeofferd ja, zo kan je het nu zeggen.”

Bondscoach Sarina Wiegman kiest tegen Nieuw-Zeeland centraal achterin voor Dominique Bloodworth en Stefanie van der Gragt, die precies op tijd is hersteld van lang blessureleed. Dekker, die in Frankrijk voor Montpellier speelt, zal moeten wachten op haar kans. Ze weet dat dat wel even kan duren, zeker als Oranje goed presteert op het WK.

Volledig scherm
Anouk Dekker. © Eric Verhoeven/Soccrates

,,Normaal word je richting zo'n toernooi klaargestoomd om te gaan spelen, maar bij mij is dat nu anders. Dat merkte ik al in de oefenwedstrijden. Steeds dacht ik: o, ik moet weer naar Oranje, maar ik ga toch niet spelen. Logisch, want ik ben geschorst voor de eerste wedstrijd. De besprekingen zijn voor mij nu ook anders. Normaal ben je heel erg bezig met hoe de spits van de tegenstander loopt en zo, maar nu denk ik: dat is voor Steef en Do. Ik zal zeker niet hopen dat het slecht gaat zodat de bondscoach daarna gaat wisselen. We moeten winnen, met of zonder mij. Ik zorg gewoon dat ik er klaar voor ben als het nodig is. Je weet nooit wat er gaat gebeuren met blessures of schorsingen. Ik kan het alleen mezelf kwalijk nemen dat ik dinsdag op de tribune moet zitten.''

Volledig scherm
Anouk Dekker. © ANP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.