Volledig scherm
Vivianne Miedema in actie tegen Canada. © BSR Agency

'Japan mist een type-Miedema'

Vivianne Miedema kijkt op haar hotelkamer zo'n beetje alle wedstrijden op het WK en ze kent dus precies de kracht én zwaktes van Japan, dinsdagavond de tegenstander van Oranje in de achtste finales in Rennes.

Volledig scherm
Mana Iwabuchi (rechts). © EPA

,,Ze creëren best veel kansen, maar ze maken het niet af. Volgens mijn oude teamgenoot Mana Iwabuchi missen ze een type-Miedema'', aldus de 22-jarige spits uit Hoogeveen. ,,Hun selectie is na het vorige WK flink verjongd. De speelsters zijn bijna allemaal wendbaar, snel en goed aan de bal.”

 In fysiek opzicht lijken de veelal kleine Japanse vrouwen echter wat minder sterk. ,,Terwijl wij juist van onze linksback tot aan onze rechtsvoor veel kracht op het veld hebben staan. Daar liggen voor ons dus kansen.”

Iwabuchi, met wie ze samenspeelde bij Bayern München, is volgens Miedema de gevaarlijkste Japanse. ,,Een slimme speelster met voetbalintelligentie. Met haar achter me wist ik dat ik iedere wedstrijd een keer één op één met de keeper werd gezet. Maar ze is nu niet helemaal fit en kwakkelt ze met haar knie.”

Japan, de wereldkampioen van 2011 en verliezend finalist van 2015, eindigde in de groep met vier punten als tweede achter Engeland. 

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.