Volledig scherm
Giulia Gwinn (15) juicht na haar bevrijdende goal. © AFP

Jonkie Giulia Gwinn (19) schiet Duitsland langs China

Duitsland is het WK begonnen met een zwaarbevochten 1-0 overwinning op China. Giulia Gwinn kroonde zich tot matchwinner bij de tweevoudig wereldkampioen.

Volledig scherm
Giulia Gwinn haalt uit voor de 1-0. © BSR Agency

De pas 19-jarige speelster die haar club SC Freiburg komend seizoen verruilt voor Bayern München, is één van de jonkies in de ploeg van bondscoah Martina Voss-Tecklenburg die voor nieuw elan moeten zorgen bij de Mannschaft. Dat lukte haar in Rennes vrij aardig. Met een prima uithaal bezorgde ze de titelkandidaat de gewenste WK-start tegen het stugge China.

In het Roazhon Park schoot Duitsland uit de startblokkken. Sara Däbritz had in de derde minuut al de openingstreffer op haar schoen, maar mikte net naast. Duistland zocht over de vleugels veelvuldig naar het hoofd van Kopfballungeheuer Alexandra Popp. De aanvoerder van de Mannschaft was met twee gevaarlijke kopballen dichtbij een treffer.

Toch was de grootste kans voor rust voor China, dat er af en toe gevaarlijk uit kwam en via Li Yang na een kwartier op voorsprong had moeten komen na een fout in de Duitse defensie. Verdediger Sara Doorsoun kon met een late ingreep nog maar net de achterstand voorkomen.

Duitsland had het lastig met de goed georganiseerde en technisch vaardige Chinezen, die ook fysiek flink van zich afbeten. De verliezend WK-finalist van 1999 kwam voor een punt en keek niet op een overtredinkje meer (vier keer geel) of minder.

Ook in de tweede helft was er sprake van eenrichtingsverkeer. Duitsland liep zich echter keer op keer stuk op de Chinese Muur en als er al eens een gaatje werd gevonden, zoals door Gwinn die na een uur scherp voor gaf op vrij staande Kathrin Hendrich, dan was keeper Shimeng Peng alert.

Maar Peng moest na 65 minuten het antwoord schuldig blijven toen Gwinn het na een afgeslagen hoekschop de bal goed aannam en het maar eens van afstand probeerde. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot ze door de benen van Li Yang raak.

Na die bevrijdende treffer kreeg Duitsland meer ruimte om te voetballen. De Mannschaft verzuimde echter om de score in de slotfase verder op te voeren waardoor het tot de laatste seconde toch nog spannend bleef. 

Volledig scherm
De Duitse keepster Almuth Schult maakt een Chinese aanval in de slotfase onschadelijk. © REUTERS
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.