Volledig scherm
Amandine Henry viert haar doelpunt in de achtste finales met de bank van Frankrijk (2-1). © BSR Agency

Krijgt Europa recordaantal landen in kwartfinale?

De eerste vier kwartfinalisten op het WK vrouwenvoetbal komen allemaal uit Europa. In theorie zouden dat er zelfs acht kunnen worden.

Duitsland, Engeland, Noorwegen en Frankrijk zijn al door naar de kwartfinales. Spanje, Zweden, Italië en Nederland zouden zich daar vandaag en morgen nog bij kunnen voegen. Dit jaargang kan er zelfs een unicum worden bereikt. Nooit eerder stonden er meer dan vijf landen uit één continent in de kwartfinales. Indien dit scenario zich voordoet, dan wordt het recordaantal (vijf Europese landen) van ‘91 en '95 overtroffen. 

Bekijk hieronder naar de laatste aflvering van La Panenka

Volledig scherm
Het speelschema. © ANP

Sinds het eerste officiële WK van 1991 stonden nooit minder dan drie Europese landen in de kwartfinales. Daarmee is het continent de absolute hofleverancier. 

Als het gaat om wereldtitels, is Europa een stuk minder dominant. Zo werd driemaal een Noord-Amerikaans land (Verenigde Staten) wereldkampioen, net zo vaak als een Europees land (tweemaal Duitsland, eenmaal Noorwegen). Een Aziatisch land won het toernooi slechts eenmaal (Japan). 

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.