Sarina Wiegman en Renate Jansen.
Volledig scherm
Sarina Wiegman en Renate Jansen. © BSR Agency

Leeuwinnen onder Wiegman onverslaanbaar op eindtoernooien

De Leeuwinnen lijken op een eindtoernooi onverslaanbaar. Met de zege van gisteravond op Japan (2-1) boekte de formatie van Sarina Wiegman alweer de tiende toernooioverwinning op rij. De bondscoach van de Leeuwinnen verloor zelfs nog nooit een wedstrijd op een eindtoernooi. We zetten de EK- en WK-wedstrijden onder Wiegman op een rijtje. 

Wiegman werd in januari 2017 aangesteld als opvolger van Arjan van der Laan als bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal. Met het EK in eigen land had ze in de zomer van 2017 meteen de eerste uitdaging te pakken. Een uitdaging die eindigde met een huldiging tot Europees kampioen.

Inmiddels, twee jaar verder, weet Wiegman nog steeds niet hoe het voelt om als hoofdcoach van de Nederlandse vrouwen een nederlaag te lijden op een EK of WK. Na tien overwinningen op rij wacht zaterdag (15.00 uur) Italië in Valenciennes. Voor Wiegman ligt dan meteen een fraai record in het verschiet: ze kan dan Roger Reijners definitief passeren als bondscoach van de Leeuwinnen met de meeste overwinningen. Zowel Wiegman als Reijners staat nu op 35 overwinningen (inclusief oefen- en kwalificatiewedstrijden). Wiegman boekte die winstpartijen in 45 wedstrijden, Reijners in 71 wedstrijden. 

EK 2017

Shanice van de Sanden maakt de winnende treffer tegen Noorwegen.
Volledig scherm
Shanice van de Sanden maakt de winnende treffer tegen Noorwegen. © Getty Images

Stadion Galgenwaard was op 16 juli 2017 het theater voor de eerste wedstrijd van bondscoach Wiegman op een eindtoernooi. Het EK in eigen land werd afgetrapt tegen Noorwegen. Dankzij een goal van Shanice van de Sanden werd een minimale 1-0 zege geboekt. Diezelfde score stond vier dagen later na negentig minuten op het scorebord in de tweede poulewedstrijd tegen Denemarken. Een benutte strafschop van Sherida Spitse was voldoende om de Deense vrouwen met een minimale marge opzij te zetten.

Dankzij een 2-1 zege op België werd Groep A op het EK 2017 afgesloten met negen punten uit drie wedstrijden. Spitse en Lieke Martens zorgden ervoor dat de goal van de Belgische Tessa Wullaert er slechts eentje voor de statistieken was. 

De Leeuwinnen zijn Europees kampioen!
Volledig scherm
De Leeuwinnen zijn Europees kampioen! © Pim Ras Fotografie

In de eerste wedstrijd van de knock-outfase werd ook regerend Europees kampioen Zweden aan de zegekar gebonden. Martens en Vivianne Miedema verzorgden een 2-0 overwinning. Een nóg overtuigendere score werd in de halve finale tegen Engeland genoteerd. Miedema, Daniëlle van de Donk en een eigen goal van Millie Bright zorgden ervoor dat de Leeuwinnen zich met een eclatante 3-0 overwinning plaatsten voor de EK-finale. Daar, in de Grolsch Veste te Enschede, werd geschiedenis geschreven. Denemarken werd door goals van Miedema (2x), Martens en Spitse met 4-2 opzij gezet. De Leeuwinnen werden daarmee voor het eerst in de historie Europees kampioen. 

WK 2019

Leeuwinnen vieren feest na drie overwinningen in de groepsfase.
Volledig scherm
Leeuwinnen vieren feest na drie overwinningen in de groepsfase. © Pim Ras Fotografie

Met zes toernooioverwinningen én een Europese titel op zak speelden Wiegman en consorten op 15 juni 2019 weer de eerste wedstrijd op een eindtoernooi. Nieuw-Zeeland was in het Stade Océane in Le Havre de eerste tegenstander op het WK in Frankrijk. Jill Roord zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de zegereeks werd voortgezet met de winnende goal in de 92ste minuut. 

Ook de overige twee tegenstanders in Groep E van het WK moesten er aan geloven. Eerst Kameroen (3-1 door twee goals van Miedema en eentje van Dominique Bloodworth, red.), daarna Canada (2-1 door goals van Anouk Dekker en Lineth Beerensteyn).

Door de volle winst uit drie groepswedstrijden stonden de Leeuwinnen gisteravond in de achtste finale tegen voormalig wereldkampioen Japan. Gemakkelijk ging het niet, maar Martens zorgde met twee goals wél voor een nieuwe overwinning: 2-1. Een discutabele strafschop in de negentigste minuut zorgde voor de tiende toernooizege op rij voor de ploeg van Wiegman. Zaterdag kan ze het elftal aan zeges compleet maken. Dan is om 15.00 uur Italië de tegenstander in het Stade du Hainaut in Valenciennes. Hopelijk voor Nederland niet de locatie voor de eerste toernooinederlaag sinds 24 juni 2015, toen Japan op het WK met 2-1 te sterk was.

Balans

Sarina Wiegman en Daniëlle van de Donk.
Volledig scherm
Sarina Wiegman en Daniëlle van de Donk. © Pim Ras Fotografie

Wiegman kan niet alleen een reeks van tien toernooioverwinningen overleggen. Over tien wedstrijden is ook het doelsaldo onder Wiegmans leiding uitstekend: 21 goals voor, zes tegen. Bekijk hieronder de fraaie winstreeks op eindtoernooien van de Leeuwinnen onder leiding van de 49-jarige bondscoach. 

EK 2017: Nederland - Noorwegen 1-0 (Groepsfase)
EK 2017: Nederland - Denemarken 1-0 (Groepsfase)
EK 2017: Nederland - België 2-1 (Groepsfase)
EK 2017: Nederland - Zweden 2-0 (Kwartfinale)
EK 2017: Nederland - Engeland 3-0 (Halve finale)
EK 2017: Nederland - Denemarken 4-2 (Finale)

WK 2019: Nederland -  Nieuw-Zeeland 1-0 (Groepsfase)
WK 2019: Nederland - Kameroen 3-1 (Groepsfase)
WK 2019: Nederland - Canada 2-1 (Groepsfase)
WK 2019: Nederland - Japan 2-1 (Achtste finale)

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka. 

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.