Volledig scherm
Stefanie van Der Gragt kopte Oranje op 2-0 tegen Italië. © AP
0
EINDE
2
  • Vivianne Miedema 70'
  • Stefanie van der Gragt 80'

Leeuwinnen schrijven historie: halve finales WK én plaatsing Olympische Spelen

Italië met 2-0 gekloptDe voetbalsters van Oranje gaan verder met het schrijven van geschiedenis. Nederland won met 2-0 van Italië, staat in de halve finales van het WK én plaatst zich daarmee voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Een primeur.

Door Daniël Dwarswaard

Na een onthutsend zwakke eerste helft dwong Oranje na rust de zege wél af. Daniëlle van de Donk was al dichtbij met een schot op de lat, Lieke Martens met een paar schotjes en Jackie Groenen schrok van de enorme kans die ze voor zichzelf creëerde. Sherida Spitse jaagde een vrije trap net voor langs. Je merkte aan alles: Italië stond in de hitte van Valenciennes op omvallen. De ploeg werd geroemd om de teamgeest, maar bakte er heel weinig van.

De 1-0 van Vivianne Miedema was daarom logisch. Spitse sneed twintig minuten voor tijd een vrije trap perfect aan en Miedema kopte uitstekend binnen. Een verlossend doelpunt in meerdere opzichten. Nederland plaatst zich voor de halve finale woensdag in Lyon tegen de winnaar van Duitsland - Zweden (vanavond 18.30 uur). Maar ook: de tickets naar de Olympische Spelen van volgend jaar kunnen worden geboekt. Nederland hoort nu namelijk sowieso bij de beste drie Europese ploegen van dit toernooi. Juist plaatsing voor de Spelen was vooraf een groot doel. Nooit eerder waren de voetbalsters van Oranje aanwezig op dat grootse evenement.

Foutenfestival voor rust

Daarom was het vertoonde spel na afloop snel vergeten. De eerste helft was namelijk niet om aan zien te zien. Nederland begon wel aardig, maar zakte daarna ver terug naar een bedenkelijk niveau. Natuurlijk zal de hitte een rol hebben gespeeld, maar het foutenfestival viel ook om die reden niet goed te praten. Nederland kwam na twintig minuten goed weg toen Valentina Bergamaschi, volledig in de geest van de wedstrijd, een enorme kans verprutste.

Lieke Martens kon overigens gewoon beginnen. Door een teenblessure was haar meespelen in de kwartfinale lang onzeker, maar de linksbuiten stond gewoon aan de aftrap. Ze was de enige Nederlandse speelster met een beetje dreiging. Haar kompanen voorin maakten niets klaar. Vivianne Miedema was amper bij het spel betrokken en Shanice van de Sanden speelde weer zwak en zonder zelfvertrouwen. Coach Sarina Wiegman had voor de wedstrijd nog gezegd dat Van de Sanden uit het niets gevaarlijk kan worden, maar daar bleek voor rust niets van.

Tien minuten na rust kwam dan ook de verwachte wissel. Lineth Beerensteyn, die dit toernooi steeds goed invalt, moest Oranje over het dode punt helpen. Dat deed Miedema dus uiteindelijk. Wéér uit een vrije trap. Nederland scoort dit toernooi sowieso veel uit standaardsituaties. Geen toeval dus dat de bevrijdende 2-0 óók uit een vrije trap van Spitse werd gemaakt. Stefanie van der Gragt kopte alle onzekerheid weg. Oranje gaat sowieso naar Tokio, en misschien ook wel naar de finale van het WK.

Bekijk beelden van de supporters na de wedstrijd:

Volledig scherm
Vivianne Miedema zette Oranje op 1-0 tegen Italië. © BSR Agency
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.