Volledig scherm
Sarina Wiegman en doelvrouw Sari van Veenedaal op de persconferentie in Le Havre. © EPA

Leeuwinnen voelen zich klaar voor Nieuw-Zeeland: ‘Morgen gaan we los’

WK in FrankrijkDe laatste training van de Leeuwinnen zit erop en dus is het wachten tot morgenmiddag 15.00 uur, als het WK voor de Oranjevrouwen begint tegen Nieuw-Zeeland. ,,We moeten ons onder hun fysieke kracht uit proberen te voetballen.”

Volledig scherm
© EPA

Door Tim Reedijk

De Leeuwinnen namen vanmiddag alle tijd om het veld van het Stade Océane in Le Havre te inspecteren. Sari van Veenendaal ging tussen de palen staan, Stefanie van der Gragt verkende in gedachten verzonken en met oordopjes in het veld. Ieder zo z’n ritueel om toe te leven naar de wedstrijd.

Dinsdagavond landden de Leeuwinnen in de speelstad Le Havre. ,,Het is wel echt tijd om te beginnen”, vindt aanvoerster Van Veenendaal, door bondscoach Sarina Wiegman verkozen tot eerste keeper voor het WK ten koste van Loes Geurts. Dat vindt ook Wiegman. ,,Zo wordt er ook in de staf gedacht. We zijn er klaar voor. We hebben de laatste training gehad en dan gaan we morgen los.”

Beluister hieronder onze WK-podcast

Volledig scherm
© EPA

Vanavond is er nog één bespreking en dan worden de speelsters vrijgelaten. De ene zal een spelletje spelen, de ander kijkt naar de andere poulewedstrijd tussen Kameroen en Canada om 21.00 uur. Daarna moeten de Oranjevrouwen het morgen zelf laten zien. Mét Kika van Es dus. Ondanks dat haar arm nog in een brace zat bij de veldverkenning van vanmiddag blijft ze bij de groep en is ze inzetbaar morgen. Dat betekent dat Aniek Nouwen, ingevlogen voor het geval dat Van Es niet fit genoeg zou blijken, morgen na de wedstrijd naar Nederland gaat.

,,Kika heeft volledig kunnen trainen”, aldus Wiegman, die nog in het midden laat of Van Es in de basis begint of dat Merel van Dongen daar staat. ,,Spelers die morgen fit zijn en kunnen starten, wil ik laten starten. Het is een heel belangrijke wedstrijd waarin het hartstikke belangrijk is om goed te beginnen, dus ik wil met de sterkst mogelijke opstelling spelen.”

Nieuw-Zeeland vindt Van Veenendaal een ‘fysiek heel sterke ploeg’ ,,De afgelopen dagen hebben we alle informatie tot ons gekregen namens de staf. Nieuw-Zeeland heeft ook voetballend sterke momenten. Daarin is het fysieke wel een heel belangrijke aspect. Daar moeten wij ons onderuit zien te voetballen”, stelt de keepster. Wiegman ziet ook de wisselvalligheid in de laatste wedstrijden van de tegenstander. ,,Ze wonnen van Engeland toen Engeland het spel maakte, daarna verloren ze van Wales toen ze zelf het spel maakten.”

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Sarina Wiegman en doelvrouw Sari van Veenedaal op de persconferentie in Le Havre. © EPA
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.