Lieke Martens na heldenrol: ‘Dit was mijn avond!’

Ster staat opLieke Martens was met twee treffers vanavond de grote held bij Oranje, dat zich met een 2-1 een zege op Japan plaatste voor de kwartfinales tegen Japan. In de 90ste minuut maakte de Limburgse vanaf de stip de winnende. ,,Soms moet je een beetje geluk hebben, en dat hebben we vandaag gehad.‘’

,,Het was moeizaam‘’, begon Martens vrijwel direct na de wedstrijd voor de camera's van de NOS. ,,We hadden het heel erg zwaar op het laatst, maar dat maakt helemaal niets uit. We zijn hartstikke blij met de overwinning.‘’

Opmerkelijk was het feit dat het Martens was die achter de bal ging staan toen de scheidsrechter uit Honduras in de slotfase floot voor hands van Saki Kumagai. Normaal ligt die verantwoordelijkheid namelijk bij Sherida Spitse. ,,Dat was echt spannend natuurlijk. Ik vroeg aan Sherida of ik hem mocht nemen. Ik voelde me goed in de wedstrijd, dus ik wilde hem graag nemen. Ik liep naar haar toe en ik zeg ‘mag ik hem nemen?’Gelukkig gaf Sherida hem aan me.”

Volledig scherm
Vivianne Miedema is blij met de winnende goal van Lieke Martens die het uitschreeuwt van vreugde. © Pim Ras fotografie
Volledig scherm
© Getty Images

De linksbuiten van FC Barcelona worstelde op het WK in Frankrijk met zichzelf. Martens was zoekende naar de vorm die haar op het gewonnen EK 2017 de status van BN’er opleverde. ,,Iedereen verwacht heel veel van mij. Soms kan ik die verwachtingen niet waarmaken. Gelukkig staan er dan vaak andere meiden op die wedstrijden voor ons beslissen, zo hoort dat in een teamsport. Maar dit was mijn avond”, zei Martens in de catacomben van het Roazhon Park in Rennes.

Van een leien dakje ging het tegen Japan allerminst. ,,Soms moet je een beetje geluk hebben, en dat hebben we vandaag gehad. Nu moeten we ons weer opladen en herstellen, en dan staat er weer een hele mooie wedstrijd op ons te wachten.‘’ Zaterdagmiddag nemen de Leeuwinnen het om 15.00 uur in Valenciennes op tegen Italië.

Droom van Spitse over penalty wordt realiteit

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© BSR Agency

Spitse zelf droomde in de nacht voor de wedstrijd dat de Nederlandse voetbalsters een strafschop zouden krijgen. ,,Toen liet ik ‘m door Lieke nemen. Mooi en bijzonder dat het ook allemaal zo uitkomt.”

,,Ik ben de nummer 1 bij penalty’s en ik geef ze niet vaak weg. Maar nu dacht ik: nee, Lieke moet ‘m nemen, dit is ook goed voor haar”, vertelt Spitse. ,,Ik zei tegen haar: voel je je goed? Lieke zat goed in de wedstrijd en ik ben geen egoïst. We doen het ook niet met z’n elven, maar met 23 speelsters. De teamspirit is onze kracht. Hartstikke mooi dat het allemaal zo uitpakt. Ik schiet de bal altijd in de andere hoek en dan had de keepster ‘m in dit geval gehad.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.