Volledig scherm
Jackie Groenen haalt uit voor de winnende treffer. © Getty Images

Matchwinnaar Groenen: Ik moest wel schieten

La PanenkaZe was het middelpunt van de Nederlandse vreugde: Jackie Groenen. Tegen Zweden schoot de Tilburgse Oranje vanaf de zestien naar de WK-finale. ,,Ik moest schieten op die positie en hij zat er goed in, dacht ik zo”, zei Groenen lachend bij de NOS. 

Groenen scoort als middenvelder doorgaans weinig voor Oranje. ,,Ik bewaar mijn doelpunten voor de speciale momenten. Hij vloog er mooi in. Supervet.”

Het voetbal was vanavond niet zo sprankelend als bij de VS tegen Engeland, maar daar had Groenen maling aan. ,,Het is een WK, het wordt steeds lastiger. Het is ook heel vermoeiend.”

De Leeuwinnen hadden een verlenging nodig om Zweden met 1-0 te verslaan. Groenen gaf toe dat de vermoeidheid bij haar in de slotfase behoorlijk groot was. ,,Ik had zware benen en ik was niet de enige, denk ik. We hebben moeilijke momenten gehad, maar we staan in de finale. We gaan er alles aan doen om die te winnen. Nu nog één keer alles geven. We moeten nu ook de laatste wedstrijd winnen.”

Het sterke punt van Oranje is volgens Groenen: ,,We hebben een team dat er voor elkaar is. Ik ben trots op al die meiden. Dit is wel echt bijzonder.”

Met dank aan Van Hooijdonk

De 24-jarige Groenen, die een paar jaar geleden nog serieus overwoog om voor België te gaan spelen omdat ze in Nederland over het hoofd werd gezien, dankte haar goal mede aan de wijze lessen van Pierre van Hooijdonk. De vrijetrappenspecialist verzorgt de analyses voor de NOS.

“Ja, ik denk wel dat Pierre trots is. Hij hamert er al jaren op dat ik meer moet schieten als ik in die positie kom. Natuurlijk ben ik heel blij dat ik gescoord heb, dit is echt een droom voor mij. Maar ik moet ook zeggen dat ik het oprecht niet zo belangrijk vind dat ik degene ben die scoor. Het is gewoon heel erg fijn om in dit team te kunnen spelen. We laten iedereen in z’n waarde, iedereen kan zich daardoor zelfverzekerd voelen. Dat is heel mooi”, zei Groenen, die de trofee die ze kreeg omdat ze was gekozen tot ‘speelster van de wedstrijd’ liefdevol in haar armen sloot.

Van de Sanden

Shanice van de Sanden begon op de bank. Uitgerekend in haar Lyon verdrong Lineth Beerensteyn haar uit de basis. Van de Sanden zei er goed mee om te gaan. ,,We hebben elkaar allemaal nodig. Ik kwam in het veld en het stadion schreeuwde mijn naam. Iedereen staat achter me”, aldus de aanvaller tegenover de NOS. 

Van de Sanden kan niet geloven dat Oranje in de WK-finale staat. ,,Dit is ongelooflijk gewoon. Finale tegen Amerika, mooier kan niet. Ik ben klaar voor de finale, het team is er klaar voor.”

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
I © EPA
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.