Volledig scherm
Spitse benut een strafschop in 2017. © ANP

Met de pingels van de Leeuwinnen komt het wel goed, toch?

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: de strafschoppen van Oranje.

Volledig scherm
Sam Kerr. © REUTERS

Daniël Dwarswaard

Het mooie aan de knock-outfase zijn natuurlijk de strafschoppen. Op dag één van de achtste finales was het gisteren dit WK direct raak. Noorwegen ging door omdat het de penalty’s (veel) beter nam dan Australië. Sam Kerr is de grote ster van Australië. Ze had er al vijf in liggen dit toernooi, maar daar gaat het ook bij blijven. Mede door haar hopeloos genomen strafschop is het klaar voor The Matildas. Je zag het al voor de aanloop, de druk op haar schouders. Aanloop, bam, naast en over tegelijk. Ik moest aan Roberto Baggio denken die tijdens de WK-finale in 1994 de beslissende strafschop over rammelde. Oftewel: het overkomt de besten.

Ook Nederland-Japan kan dinsdag zomaar beslist worden vanaf de strafschopstip. Anouk Hoogendijk vertelde me er een keer uitgebreid over. Zij nam in 2009 de beslissende strafschop in de kwartfinale van het EK in Finland tegen Frankrijk. In een tijd dat het Nederlands team een kortstondige hype was. Voor het eerst ook live op landelijke televisie. Met terugwerkende kracht een voorbode van alles wat daarna kwam. Nu kijken miljoenen Nederlanders. Hoogendijk vertelde er mooi over: de druk, het gebonk in haar keel, de aanloop, de roes, het schot, de opluchting toen de bal in het hoekje vloog.

Podcast | Daniël Dwarswaard, Tim Reedijk en Diana Kuip praten onder leiding van presentator Hidde van Warmerdam over het WK:

Dinsdag krijgen de speelsters precies dat gevoel misschien opnieuw. Het lijstje met Leeuwinnen zal klaar liggen. Sherida Spitse natuurlijk. Zij mist praktisch nooit. Vivianne Miedema kun je ook opschrijven. Lieke Martens, Danielle van de Donk en Jackie Groenen ook. Ze nemen allemaal graag strafschoppen, al staat Spitse in de hiërarchie nu eenmaal ruim bovenaan in de pikorde. Je zou zeggen dat het wel goed moet komen met die pingels. Al staan er altijd nieuwe Roberto Baggio’s op.

Bekijk hier de laatste aflevering van La Panenka:

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.