Volledig scherm
Vivianne Miedema en Dominique Bloodworth tijdens de persconferentie. © ANP

Miedema: Je kunt stellen dat we in een flow zitten

VideoIn vloeiend Engels antwoorden Vivianne Miedema, Dominique Bloodworth en Sari van Veenendaal op de vragen die de internationale pers in het stadion van Olympique Lyon op hen afvuurt. In de aanloop naar de halve finale van het WK tegen Zweden heeft bondscoach Sarina Wiegman de drie speelsters van Arsenal meegenomen naar de persconferentie.

Volledig scherm
Dominique Bloodworth (L) en Inessa Kaagman. © ANP

 ,,We weten allemaal dat dit de halve finales van het WK zijn”, zegt Bloodworth, terwijl achterin de zaal talloze camera's alles registreren. ,,We voelen de druk wel, maar we hebben er vooral heel veel zin in.”
De buitenlandse pers richt zich vooral op Miedema, al jaren de blikvanger van Oranje. De 22-jarige spits, sinds kort topschutter aller tijden, behoort ook op het WK tot de uitblinkers.

Miedema krijgt de vraag wat het grootste verschil is tussen dit toernooi en het gewonnen EK van twee jaar geleden. ,,Op het EK verwachtte niemand veel van ons. Toen we begonnen te winnen, ging heel het land achter ons staan. We kwamen in een flow en wonnen het toernooi. Nu denkt iedereen dat we wereldkampioen worden. Dat geeft wat druk. Aanvankelijk speelden we niet zo goed, maar we pakten in de groep wel negen punten en staan nu in de halve finales. Je kan dus wel zeggen dat we weer in een flow zitten.”

Bekijk hieronder de video van de persconferentie:

‘Dutch party’

De Oranjefans, die in groten getale naar Frankrijk komen om de 'Leeuwinnen' aan te moedigen, zijn ook populair bij de verslaggevers uit het buitenland. Ze verbazen zich over de duizenden supporters vanuit Nederland die steeds bont uitgedost in een lange stoet naar het stadion trekken. ,,We hadden het geluk dat we tot nu toe steeds in het noorden speelden”, zegt Miedema. ,,Het was geweldig in Valenciennes met 20.000 Nederlanders. We krijgen daar zoveel energie van. Hopelijk komen ze woensdag weer en maken ze er opnieuw een 'Dutch party' van.”

Spirit

Volledig scherm
Sari van Veenendaal. © ANP

Wisselen doet Wiegman vrijwel nooit, zo is ook in het buitenland opgevallen. Wat doet dat met de band tussen de elf op het veld, is de vraag aan Bloodworth. ,,We kennen elkaars kwaliteiten, je voelt daar de connectie. Met de meiden hier naast me speel ik ook samen bij de club”, aldus de verdediger, gezeten tussen Miedema en Van Veenendaal. ,,De wissels werken ook heel hard, al moeten ze nou 5 of 45 minuten invallen. De spirit in het team is heel goed.”

Van Veenendaal, de keeper en aanvoerder van Oranje, benadrukt dat de voetbalsters ook tegen Zweden willen domineren. ,,Wij zijn Nederland, wij willen het spel spelen dat we kunnen spelen. Dat betekent vaak aan de bal zijn.” De buitenlandse pers weet weer wat meer van de voetbalsters die op de drempel van de WK-finale staan.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.