OranjeLeeuwinnen on Twitter

Slingers en een staande ovatie voor onze topscorer aller tijden @VivianneMiedema! 🎉 #OnzeJacht https://t.co/uLrSADnFCX

Miedema kroont zich tot topscorer aller tijden: ‘Het zat er natuurlijk aan te komen’

All-time topscorerVivianne Miedema heeft zich gekroond tot topscorer aller tijden van Oranje. De 22-jarige spits kopte de Leeuwinnen vanmiddag schitterend op voorsprong tegen Kameroen. Door die treffer evenaarde ze Manon Melis die 59 doelpunten voor de Leeuwinnen maakte. In de tweede helft veroverde Miedema de eretitel door de 3-1 te maken; haar zestigste doelpunt voor Oranje.

,,Iedereen had het er al over dat ik topscorer aller tijden zou worden en natuurlijk wist ik ook dat het er aan zat te komen”, erkende ze na afloop lachend bij de NOS. ,,Nu is het binnen en kan ik mijn doelpuntentotaal verder uitbreiden. Het allerbelangrijkste van vandaag blijft dat we hebben gewonnen en door zijn naar de volgende ronde op het WK. Misschien dat de druk er nu iets af is omdat we ons voor de achtste finale hebben geplaatst. Toch gaat het nog wel ergens om in de volgende wedstrijd. Ons doel is om groepswinnaar te worden. Het moet wel beter, dat weten we. Kameroen is een stugge ploeg, de speelster zijn fysiek sterk. Maar goed, uiteindelijk winnen we 'm wel met 3-1. We hebben zes punten na twee duels en mogen dus ook wel een beetje blij zijn, denk ik”.

En trots, want Miedema is pas 22 jaar en heeft als topscorer aller tijden van Oranje nog een heel voetballeven voor zich. Melis, die net als Miedema op 17-jarige leeftijd debuteerde, kwam tussen 2004 en 2016 tot 59 goals. Ze had er wel 136 interlands voor nodig, tegenover de 77 duels die Miedema inclusief het duel van vandaag speelde.

Miedema debuteerde op 26 september 2013 als invalster, voor Lieke Martens, tegen Albanië. Ze kwam toen niet tot scoren, maar een maand later maakte ze in haar tweede interland, tegen Portugal, direct een hattrick. Miedema tekende in het laatste kwartier voor drie doelpunten (0-7).

Melis loste in 2010 Marjoke de Bakker (29 goals) af als topscorer van Oranje. De nu 32-jarige Ridderkerkse, die in 2016 stopte, eindigde op 59 doelpunten in 136 interlands.

Bekijk hieronder wat Melis over het aanstaande record van Miedema te zeggen had.

Volledig scherm
Vivanne Miedema bedankt het publiek na afloop van de gewonnen WK-wedstrijd tegen Kameroen (3-1). © REUTERS
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.