Miedema: Zonde dat Van Persie niet nog tien jaar voetbalt

Vivianne Miedema (22) kreeg op deze site een lofzang van haar idool, Robin van Persie. Afsluiten zoals hij, bij Feyenoord, ziet de spits wel zitten.

Robin van Persie en Vivianne Miedema.
Volledig scherm
Robin van Persie en Vivianne Miedema. © Privé.

,,Ik doe met trots een stapje terug op de eeuwige topscorerslijst van Oranje”, zei Robin van Persie deze week tegen deze site. Van Persie maakte er vijftig, Vivianne Miedema staat bij de vrouwen al op zestig. ,,Laten we eerlijk zijn: ik sta nu derde, ze is me ruimschoots voorbij. Zoveel goals maken in Oranje, op 22-jarige leeftijd, dat is echt bizar knap.”

Die woorden hadden Miedema vandaag nog niet bereikt. In de tuin van het Novotel in Reims vertelt ze over haar bewondering voor de gestopte spits, met wie ze de foto maakte die met de wetenschap van nu gerust iconisch mag worden genoemd. ,,Schattig, hè? Lief ben ik daar nog. Als kind zijnde ging ik vaak naar Rotterdam en daar mocht ik met de mannen op de foto. Van Persie was mijn favoriet, maar ik heb ze allemaal, hoor. Kees van Wonderen, Thomas Buffel. Van Persie was mijn grote voorbeeld, vooral omdat hij zelf een beetje rebels was. Dat ben ik ook geweest.”

Of Miedema jaloers is op iets wat Van Persie heeft, maar zij niet? ,,Jaloers kun je het niet noemen”, zegt ze. ,,Het is prachtig wat voor carrière hij heeft gehad. Alles wat hij heeft meegemaakt en gewonnen is pure klasse, natuurlijk. Ik ben hartstikke jong, voetbal bij Arsenal en heb het prima naar mijn zin. Ik hoef niet jaloers te zijn op andere carrières.”

En Van Persie dan? Zou er iets van Miedema zijn wat híj zou kunnen gebruiken? De 22-jarige Oranje-spits begint te lachen. ,,Mijn leeftijd, denk ik. Ik zou er wel van kunnen genieten als hij weer tien jaar jonger zou kunnen zijn. Het is hartstikke zonde dat hij zijn voetbalschoenen ophangt en klaar is, maar dat hoort er ook bij. Dat moment ga ik ook een keer meemaken”, aldus Miedema, die een carrièreverloop als Van Persie bij Arsenal en Feyenoord wel ziet zitten.

,,Het is wel speciaal dat hij ook bij Arsenal heeft gezeten en dat meteen die vergelijking wordt gemaakt. Ik ben Feyenoord-fan, natuurlijk, maar die club heeft nog geen vrouwenvoetbalteam. Ajax en PSV hebben hun elftal al, Feyenoord blijft toch een beetje achter dus het zou mooi zijn als ze de stap kunnen maken. Ze zijn al begonnen met een jeugdelftal. Manon Melis doet daar dingen, ze gaan dus zeker de juiste kant op. Wie weet, Feyenoord als afsluiter zou mooi zijn. Over een jaar of tien.”

Volledig scherm
© AP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.