Vivianne Miedema en Dominique Bloodworth.
Volledig scherm
Vivianne Miedema en Dominique Bloodworth. © Getty Images

Miedema: Zweden doet dingen anders dan in 2017

Oranje weet zich vanavond in de halve finale van het WK tegen Zweden gesterkt door het feit dat er onder bondscoach Sarina Wiegman nooit werd verloren van de Zweedse ploeg. ,,We weten wat we moeten doen.”

Quote

Zweden heeft niet veel veranderd in de eerste elf.

Vivianne Miedema

Zweden is van oudsher een vrouwenvoetbalbolwerk in Europa, met een nationaal elftal dat hoog aangeschreven staat evenals een competitie van hoog niveau. Dit WK is weer een bevestiging dat het algehele niveau in Europa sterk gegroeid is, dat veel landen min of meer gelijkwaardig aan elkaar zijn en dat niet een selectie landen ver boven het Europese maaiveld uitsteekt.

Vroeger waren de verschillen tussen Zweden en Oranje veel groter. Sla de cijfers erop na en Zweden scoort veel beter in de onderlinge ontmoetingen met de Leeuwinnen (tien zeges in 21 ontmoetingen, vijf keer gelijk). In 2012 en 2015 won Zweden nog tweemaal van Oranje, daarna kantelen de cijfers de kant van Oranje op. In 2016 werd het 1-1 in het olympische kwalificatietoernooi, waardoor de Oranjevrouwen overigens een olympisch ticket misliepen. Daarna wonnen de Nederlandse voetbalsters twee keer in 2017: met 1-0 in de Algarve Cup en met 2-0 in de kwartfinale van het EK.

Nederland bewaart goede herinneringen aan de vorige Nederland - Zweden, in de kwartfinale van het EK in 2017 (2-0).
Volledig scherm
Nederland bewaart goede herinneringen aan de vorige Nederland - Zweden, in de kwartfinale van het EK in 2017 (2-0). © Pim Ras Fotografie

Dat Zweden nu weer sterk is opgeleefd, blijkt uit de verrassende uitschakeling van Duitsland in de kwartfinale. Ogenschijnlijk wordt het vanavond een gelijke strijd, een wedstrijd om je op voorhand op te verheugen. ,,Dit wordt voor veel meiden één van de grotere wedstrijden uit hun carrière”, aldus Dominique Bloodworth.

Dan is het tóch lekker als je als Oranje zijnde de laatste drie confrontaties niet verloren hebt, allemaal onder leiding van de bondscoach van nu, Sarina Wiegman. ,,We kennen Zweden”, vertelt Vivianne Miedema. ,,We hebben vaak tegen ze gespeeld in de afgelopen jaren en ze hebben een sterk team. We herinneren ons de kwartfinale van twee jaar geleden nog goed. Zweden heeft niet veel veranderd in de eerste elf, maar ze doen het goed. We weten wat we moeten doen. Zweden doet dingen anders dan in 2017, dus we moeten ons richten op wat we moeten doen om ze hopelijk opnieuw te verslaan.”

Bekijk hier de laatste aflevering van La Panenka:

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.