Volledig scherm
Verenigde Staten luisteren naar het volkslied. © BSR Agency

Moe van FIFA-propaganda

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezig houdt. Vandaag: de propagandamachine van de FIFA.

Quote

Volop kaarten? Hoe dan?

Door Daniël Dwarswaard

Toen ik vanochtend in een buitenwijk van Lyon wakker werd, las ik dat er nog ‘volop’ kaarten te koop zijn voor de halve finale van dit WK tussen Oranje en Zweden. 60.000 mensen passen er in het fraaie Stade de Lyon, hier vijftien kilometer verderop. Ik moest het bericht twee keer lezen. Huh? Nog kaarten te koop voor de halve finale?

Ik merk dat het bericht me stoort. Nee, natuurlijk niet omdat nu meer Nederlanders de kans hebben om bij deze historische gebeurtenis aanwezig te zijn. Wél omdat ik na een maand hier in Frankrijk een beetje moe word van de propagandamachine van de FIFA. Want nog vóór het toernooi kregen we ronkende berichten dat de halve finales en de finale van dit toernooi al volledig was uitverkocht.

Luister hier naar de laatste WK-podcast

Dus: ‘volop’ kaarten? Hoe dan? Ja, misschien zijn er kaarten ‘teruggegeven’ zoals dat in ticketingtermen heet. Maar dan nog: de FIFA is veel te veel bezig met het overdreven brengen van de goed-nieuws-show. Ik ben er een beetje allergisch voor. Laat deze sport groeien. Laat het publiek enthousiast worden van de beste speelsters. Laat kleine meisjes dromen dat ze ook Lieke Martens kunnen worden. Of Alex Morgan. Of Megan Rapinoe, heerlijk van leer trekkend richting haar president Donald Trump.

Ook de wedstrijd tussen Nederland en Kameroen in de poulefase was volgens de FIFA uitverkocht. De werkelijkheid: bij het stadion werden gewoon nog kaartjes verkocht op de officiële manier.

Laat de sport zichzelf populair maken. En duurt het nog tien jaar voordat de stadions vol zijn? Prima, laat het gebeuren. Maar maak geen goede sier met iets dat er niet is.

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.