De uitzinnige vreugde bij Noorwegen na de gewonnen penaltyserie.
Volledig scherm
De uitzinnige vreugde bij Noorwegen na de gewonnen penaltyserie. © REUTERS
WNS
1
EINDE
1
  • Isabell Herlovsen 31'
4
strafschoppen
1

Noorwegen trekt in penaltyserie aan het langste eind na spektakelstuk tegen Australië

Na een zinderend duel heeft Noorwegen zich geplaatst voor de kwartfinales op het WK in Frankrijk. Het meespelende gevecht met Australië leverde na 120 minuten geen winnaar op (1-1) waardoor een strafschoppenserie nodig was om een beslissing af te dwingen. Daarin bleek Noorwegen het best.

Na amper één minuut had de Australische topschutter Sam Kerr de score al kunnen openen. Na een vlugge kapbeweging creëerde de topspits een flinke kans voor zichzelf, maar ze schoot de bal een metertje naast. Het bleek de opmaat voor een enerverend duel. Na vijf minuten kreeg Australië opnieuw een grote kans om al vroeg op voorsprong te komen. Hayley Raso combineerde snel met Kerr maar poging miste kracht en eindigde in handen van Ingrid Hjelmseth.

Noorwegen kroop vervolgens meer uit haar schulp en kwam beter in de wedstrijd. Ze waren een paar keer gevaarlijk, vooral via hun ster: Graham Hansen. De dribbelaar is volgend jaar ploeggenoot van Lieke Martens bij FC Barcelona. Het was echter niet Hansen, maar Isabell Herlovsen die de Noorse formatie na een half uur terecht op voorsprong zette. De spits werd alleen voor de keeper gezet en rondde koel af.

Hands?

In het restant van de eerste helft deden beide ploegen weinig voor elkaar onder, al waren grote kansen in die fase schaars. Vlak voor rust leek Australië een strafschop te krijgen na een vermeende handsbal van Maria Thorisdottir. Na inmenging van de VAR besloot de arbiter, na veel wikken en wegen, de penalty echter niet toe te kennen. 

Na rust ging Australië op zoek naar de gelijkmaker. Kort na de pauze kreeg het twee goede mogelijkheden via onder anderen Caitlin Foord, maar ze kwam wat centimeters te kort om de bal binnen te tikken. Ook een kopbal van Kerr leverde geen doelpunt op. Na een uur scoorde ze alsnog, maar in buitenspelpositie, zo bleek uit de beelden. De tweede helft was bijzonder vermakelijk omdat ook Noorwegen in de counter gevaar wist te stichten.

Tekst gaat verder onder de foto

De Noorse uitblinker Graham Hansen versnelt voorbij twee Australische tegenstanders.
Volledig scherm
De Noorse uitblinker Graham Hansen versnelt voorbij twee Australische tegenstanders. © EPA

Een kleine tien minuten voor tijd kreeg Australië echter waar het recht op had, zeker op basis van de tweede helft. Een indraaiende hoekschop van Elise Kellond-Knight werd door niemand aangeraakt en viel binnen bij de tweede paal. In de blessuretijd leek Noorwegen een verlenging te voorkomen, maar een geplaatst schot van Hansen spatte uiteen op de binnenkant van de paal.

Handige Hansen

In het extra halfuur dat volgde waren echter weer de Noorse vrouwen oppermachtig. Vooral Hansen bleek nauwelijks af te stoppen. De laatste twintig minuten moest Australië ook nog eens verder met tien speelster nadat Alanna Kennedy een doorgebroken aanvaller onderuit trok. Met het nodige kunst- en vliegwerk wisten Australië echter een tegentreffer te voorkomen. Keeper Lydia Williams groeide met een aantal puike reddingen uit tot dé steunpilaar.

In de strafschoppenserie ging Australië alsnog kopje onder. Eerst schoot vedette Kerr haar strafschop hoog over, daarna miste ook Emily Gielnik. Noorwegen speelt donderdag in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel Engeland – Kameroen.

Eerder bereikte Duitsland al de kwartfinale door Nigeria te verslaan.

Sam Kerr baalt na haar gemiste strafschop.
Volledig scherm
Sam Kerr baalt na haar gemiste strafschop. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS
Noorwegen - Australië
Volledig scherm
Noorwegen - Australië © AD Sportwereld
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.