‘Nu de finale! En die kunnen we ook echt winnen’

videoZelfs een klein kwartiertje na het laatste fluitsignaal in Lyon besefte Sarina Wiegman nog steeds niet dat Oranje zondag in de finale van het WK staat. ,,Dat gaat misschien wel een halfjaar duren’’, knipoogde de bondscoach in een eerste reactie.

Toen ze kort erna nog eens naar gevraagd werd, daalde het besef wel in. ,,Dit team vertrouwt gewoon steeds op zijn kwaliteit. Toen we twee jaar geleden Europees kampioen werden, voelde dat onwerkelijk. Net als nu was de kans klein op een prijs. Dat hebben we voor het WK nog gezegd, maar nu staan we in de finale! En die kunnen we ook echt winnen. Maar nu gaan we even feestvieren en daarna heel hard uitrusten.”

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
Sarina Wiegman. © EPA

Wiegman roemde nog maar eens de eenheid binnen haar WK-selectie. ,,We zijn gewoon een vechtmachine. Er zit een enorme drive in dit team. Als je als team functioneert, kun je meer. En dan hoef je niet altijd beter te zijn dan een tegenstander. Dan kun je van iedereen winnen. Dat zag je in deze wedstrijd ook weer. Er werd bij ons gestreden voor elke meter. Alles deden we samen. In de eerste helft hadden we het nog hartstikke moeilijk. Maar na verloop van tijd kregen we meer grip. We hebben ons echt in de wedstrijd geknokt.”

Wiegman wist in de spannende verlenging het overzicht te behouden. ,,Ik ben rustig en koel gebleven, ik weet ook niet hoe dat komt. Ik weet gewoon dat je tot het laatste fluitsignaal nooit helemaal zeker bent bij zo’n stand. Je moet altijd alert blijven.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.