Volledig scherm
Marta in actie tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016. © BSR Agency

‘Pelé in een rok’ in Frankrijk op jacht naar kroon op haar werk

Portret MartaIn Frankrijk gaat vrijdag het WK voetbal van start. De speelsters van Nederland kennen we allemaal wel, maar wie moeten we in de gaten te houden bij andere toplanden? Op deze site lichten we iedere dag een smaakmaker uit. Vandaag: Marta (33), icoon van Brazilië.

Volledig scherm
2006: Marta in actie in Zeist in de kwartfinale van de Europa Cup: Saestum - Umea IK. © © Marnix Schmidt

Zeg je vrouwenvoetbal, dan zeg je bijna automatisch Marta Vieira da Silva, kortweg Marta. Ze wordt algemeen beschouwd als de koningin van het voetbal met een palmares om u tegen te zeggen. 

Tel maar even mee: zes keer verkozen tot beste voetbalster van de wereld (van 2006 tot met 2010 en in 2018), deelneemster aan de WK's in 2003 (VS), 2007 (China), 2011 (Duitsland), 2015 (Canada) en 2019 (Frankrijk) en de Olympische Spelen in 2004 (Athene), 2008 (Peking), 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro), all-time topscorer van het WK voor vrouwen met 15 treffers, de best betaalde speelster aller tijden, winnares van de Champions League, draagster van de olympische vlag in 2016 in haar eigen land en de eerste vrouw die een voetafdruk kreeg in het legendarische Maracanã-stadion in Rio de Janeiro. 

Om zo'n erelijst bij elkaar te voetballen, moest Marta - van 19 februari 1986 - van ver komen. Een meisje dat voetbalt, kom er maar eens om in het Brazilië van de vorige eeuw. In Dois Riachos, haar geboortedorp in deelstaat Alagoas, was het voor de kleine Marta not done om met jongens te voetballen. Dus dribbelde ze uit pure armoede met van natte boodschappentassen gemaakte ballen door de straten. (‘Als mijn moeder een bal had gekocht, hadden we nog meer honger moeten lijden’, zei ze al eens). En daar keek iedereen zijn ogen uit. Niet in de laatste plaats diezelfde jongens, die haar toch maar in de armen sloten bij het juniorenteam. Al snel viel het oog van een scout van Vasco da Gama op Marta. De beroemde club wilde een vrouwenteam beginnen en haalde Marta naar Rio de Janeiro. 

De rest is geschiedenis. Binnen enkele jaren speelde Marta in de Zweedse competitie, bij de Europese topclub Umea IK, waarmee ze op een koude winteravond in 2006 ooit Zeist aandeed voor een Europa Cup-duel met Saestum. Met Umea IK won ze de voorloper van de Champions League en zorgde Marta voor vier Zweedse titels. In vijf seizoenen Umea IK maakte Marta het bizarre aantal van 111 doelpunten in 103 duels. Daarmee wekte de interesse van het voetbalwalhalla voor vrouwen: de Verenigde Staten. Ze speelde bij Los Angeles, FC Gold Pride en New York Flash, waarna in 2012 toch weer een uitstapje volgde naar Zweden (Tyresö FF en FC Rosengard). Inmiddels is Marta alweer twee seizoenen actief in Amerika bij Orlando Pride. Tussen de Amerikaanse en Zweedse competitie door speelde ze ook nog een periode bij Santos is haar geboorteland.

Als international van Brazilië brak Marta écht door. Als een soort vrouwelijke Ronaldino met een gouden ‘linker’ ontbolsterde Marta tot de beste speelster van haar generatie, nu al een regeerperiode van ruim vijftien jaar lang. Ze combineert een schitterende techniek aan een neus voor doelpunten, bijvoorbeeld het recordaantal WK-goals (15) over vier WK's. En daar knaagt het tot op de dag van vandaag voor Marta, die door ‘opperkanarie’ Pelé ooit ‘Pelé in een rok’ werd genoemd. Want ze werd nog nooit wereld- of olympisch kampioen. Volgt na twee zilveren olympische plakken (2004 en 2008) en de tweede plaats bij het WK van 2007 (in China) deze zomer in Frankrijk dan eindelijk de kroon op haar werk?

Estamos na lista véia 🤗. Parabéns a todas as convocadas e que Deus nos abençoe nessa missão! #copadomundofeminina2019

203.1k Likes, 3,283 Comments - @martavsilva10 on Instagram: "Estamos na lista véia 🤗. Parabéns a todas as convocadas e que Deus nos abençoe nessa missão!..."

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.