Sherida Spitse.
Volledig scherm
Sherida Spitse. © BSR Agency

Spitse heeft ‘een beetje schijt’ aan de kritieken

Oranje met sterkste elfDe voetbalsters van Oranje zijn weliswaar al vóór de laatste groepswedstrijd tegen Canada door naar de achtste finales, toch krijgt de ploeg van Sarina Wiegman veel kritiek op het spel. Middenvelder Sherida Spitse heeft daar niet zo veel moeite mee.

Door Tim Reedijk

,,Heel eerlijk, ik heb er een beetje schijt aan”, zei ze vanmiddag op de persconferentie in het Stade Auguste-Delaune in Reims. Daar wordt morgen de laatste poulefasewedstrijd tegen Canada (18.00 uur) gespeeld in een directe strijd om groepswinst. ,,Het maakt me niet uit wat mensen van ons vinden, wij weten waar we mee bezig zijn.”

Spitse en Wiegman werden op de persbabbel gevraagd naar de rekensom: is het met het oog op (de) volgende ronde(s) slimmer om te verliezen en tweede te worden? Bij winst of gelijkspel sluiten de Leeuwinnen de groepsfase af als winnaar. De Leeuwinnen hinten er in elk geval niet op dat ze voor een ander resultaat dan winnen gaan, zoals Wiegman ook niet van plan lijkt om de boel om te gooien. Ze acht dat niet noodzakelijk en bovendien wil ze niet te veel experimenteren, wat zou kunnen omdat Oranje tóch al door is. Spitse weet in elk geval al dat ze speelt. En Stefanie van der Gragt wordt gespaard, die tegen Kameroen geblesseerd was en nu weer volledig meetraint.

Bekijk hieronder de Oranje-training van vandaag:

,,We willen winnen, dat is het uitgangspunt”, aldus Wiegman. ,,Dan is het ook logisch dat de beste speelsters in het veld komen te staan. We hebben een bepaalde basis, maar we hebben ook speelsters die heel goed zijn ingevallen. Dus moet ik keuzes maken. De groep van goede speelsters is heel breed. Maar nee, ik ben geen coach die na een mindere prestatie het elftal meteen omgooit. Ik geloof niet dat zoiets helpt.”

En Spitse, wat zou zíj doen als ze de keuze moest maken? Dat laat de middenvelder in het midden, al suggereert de recordinternational wel dat ze wellicht in de toekomst zulke beslissingen moet maken. ,,Ik ben geen bondscoach. Nog niet.”

Sarina Wiegman.
Volledig scherm
Sarina Wiegman. © BSR Agency
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.