Volledig scherm
Nederland en Nieuw-Zeeland luisteren naar hun volkslied voorafgaand aan de wedstrijd, die eindigt in een 1-0 overwinning voor Nederland. Op de achtergrond een halfleeg stadion. © EPA

Stadions WK vrouwenvoetbal blijven grotendeels halfleeg

De eerste ronde van twaalf groepswedstrijden van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk zit erop. Ondanks de groeiende allure van de sport blijven de stadions - op vier wedstrijden na - halfleeg.

Waar de FIFA een maand voor het WK vrouwenvoetbal nog aftrapte met een tweet, waaruit de organisatie doet voorkomen dat er nog maar tickets voor een ‘paar’ wedstrijden beschikbaar zijn, blijkt de waarheid toch anders. 

Slechts veertien van de 52 wedstrijden zijn uitverkocht. Ook de bezoekersaantallen vallen tegen. Waar in totaal 334.616 toeschouwers het tot dusverre afgespeelde spektakel hadden kunnen bewonderen, bleef het aantal toeschouwers steken op 210.757. Het WK  heeft vooralsnog een bezettingsgraad van 62,98 procent. 

Slechts drie van de tot dusverre twaalf gespeelde groepswedstrijden stijgen boven een bezettingsgraad van 85 procent uit. De openingswedstrijd Frankrijk tegen Zuid-Korea (99,23 procent), Brazilië tegen Jamaica (98,16 procent) en Verenigde Staten tegen Thailand (86,04 procent) doen het het best. Ook Australië - Italië doet het redelijk met een bezettingsgraad van 68,05 procent. 

Waar de overige wedstrijden net iets meer dan de helft van de stadions vullen, doen twee wedstrijden dat niet. Engeland - Schotland heeft de slechtste bezettingsgraad met 37,57 procent, Nederland - Nieuw-Zeeland doet het met 44,39 procent niet veel beter.

Eerder claimde de FIFA dat er een miljoen tickets verkocht waren. Dat statement trokken ze later in. ,,Er zijn een miljoen tickets toegewezen. Daar zitten ook de kaartjes voor de teamdelegaties, commerciële kaartjes, journalisten, technische en medische staf bij.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.