Volledig scherm
© BSR Agency

Titelkandidaat Engeland met moeite langs strijdbaar Schotland

Titelkandidaat Engeland is het WK in Frankrijk voortvarend begonnen. In Nice maakten de Lionesses het zichzelf in de tweede helft onnodig lastig tegen een strijdbaar Schotland, maar werd de winst uiteindelijk wel over de streep getrokken: 2-1.

Volledig scherm
Nikita Parris knalt raak van elf meter. © BSR Agency

In een nog niet voor de helft gevuld stadion begon Engeland aan de jacht op de eerste wereldtitel. Het werd daarbij al vroeg in het zadel geholpen door de VAR, die de Tsjechische scheidsrechter naar zich toe riep vanwege vermeend hands van linksback Nicola Docherty. De arbiter gaf haar collega daarin gelijk, waardoor de bal op de stip ging. Buitenspeelster Nikita Parris knalde bedeesd raak: 1-0.

Daarna ging Engeland, dat het in het zuiden van Frankrijk moest stellen zonder de geblesseerde Toni Duggan van FC Barcelona, op zoek naar de 2-0. Ellen White dacht die in de 23ste minuut kort gemaakt te hebben met een prachtige kopbal, maar de vlag ging terecht omhoog voor buitenspel. Een kwartier later mocht ze wel juichen, waardoor de ploeg van voormalig international Phil Neville met een comfortabele voorsprong de kleedkamer opzocht.

Volledig scherm
Claire Emslie maakte de aansluitingstreffer. © AP

De tweede helft begon met een nieuwe afgekeurde goal. Ook ditmaal had de grensrechter het bij het juiste eind toen ze de vlag - hetzij wat laat - omhoog stak. Daardoor ging het feestje voor Arsenal-speelster Beth Mead niet door. Engeland verzuimde het duel in de tweede helft in het slot te gooien, wat Claire Emslie de gelegenheid gaf om de verdiende aansluitingstreffer binnen te knallen voor Schotland. De vrouwen van bondscoach Michelle Kerr moesten in de slotfase alles op alles zetten om er nog een punt uit te halen, maar echt in de buurt kwamen ze niet meer.

In de poule van Engeland en Schotland zitten ook nog de Argentijnse en Japanse vrouwen. Zij beginnen morgenavond aan hun WK-campagne.

Volledig scherm
Ellen White (rechts) wordt na de 2-0 gefeliciteerd door Stephanie Houghton. © AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.