Volledig scherm
© BSR Agency

Topfavoriet VS ontsnapt op WK dankzij twee rake pingels

De Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal voor vrouwen, maar makkelijk ging dat niet. De worstelende ploeg van bondscoach Jill Ellis had twee strafschoppen van aanvoerder Megan Rapinoe nodig om Spanje aan de kant te zetten: 1-2.

Voor het duel in Reims - in het stadion waar de VS dertien dagen geleden in de groepsfase nog met 13-0 gehakt maakte van Thailand - waren de Amerikaansen de torenhoge favorieten. De groepsfase was een makkie geweest voor de grootmacht, maar de achtste finale bleek een flinke test, een wedstrijd die vooral in de openingsfase spectaculair was.

Na een overtreding op Tobin Heath kreeg Rapinoe al in de zevende minuut een penalty te nemen, die schoot ze feilloos in de hoek. Niet veel later stond het echter alweer gelijk. Na een gigantische fout in de Amerikaanse opbouw schilderde Jennifer Hermoso de bal prachtig in de bovenhoek, exact 169 seconden na de openingsgoal. 

Die 1-1 was ook de ruststand, waarna het tot een kwartier voor tijd duurde voordat de VS het verschil wist te maken. Dit keer werd Rose Lavelle neergelegd in de zestien, de VAR (de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie) liet de scheidsrechter voor de zekerheid naar de beelden kijken, maar zij bleef bij haar beslissing: wederom een strafschop. En ook dit keer maakte captain Rapinoe geen fout. 

Daarmee bezorgde ze de opgeluchte Amerikaanse ploeg een kwartfinale-ticket. In die kwartfinale wacht voor Team USA nu een clash met gastland Frankrijk.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.