Volledig scherm
Alex Morgan. © REUTERS

Van de Donk, vier een goal met een cowboyhoed

BlogVerslaggevers Tim Reedijk en Daniël Dwarswaard volgen de voetbalsters van Oranje tijdens het WK in Frankrijk. Dagelijks schrijven ze een blog over wat hen opvalt en bezighoudt. Vandaag: het juichen van de Verenigde Staten.

Door Tim Reedijk

De Verenigde Staten hebben dit toernooi 24 keer gescoord en dus hebben ze wel wat reden gehad tot juichen. Meermalen leverde dat discussie op. Bijvoorbeeld toen Alex Morgan de goals tegen Thailand op haar vingers natelde. Nu weer in de halve finale tegen Engeland, toen ze net deed of ze een kop thee leegdronk. Morgan sloeg gisteren terug in een interview en wees naar het juichgedrag bij de mannen na een doelpunt. ,,Zij kunnen zich zelfs naar het kruis grijpen en komen er nog mee weg”, zei ze in fraai Amerikaans. Grabbing their saaacks.

In Engeland noemde een enkeling het aanstootgevend, als een verwijzing naar de Boston Tea Party. Morgan legde het uit als that’s the tea, wat zoveel betekent als ‘vertel het aan iedereen’. Of het nu aanstootgevend of grappig is, je roept wel wat over je heen. Arrogantie, noemde Daniëlle van de Donk dat gisteren, ook wijzend op Megan Rapinoe die bij de persconferentie voorafgaand aan de halve finale niet onder de indruk leek van tegenstander Engeland.

,,Ze ging daar zitten en zei: ‘Tegen wie spelen we ook alweer?’ Terwijl ze dondersgoed wist tegen wie ze speelde. Dat vind ik arrogant”, vertelde Van de Donk. ,,Dat mag, iedereen z’n eigen ding. Maar zo zijn wij niet. Ik vind het geen teken van respect. Dat moet je niet doen, daar zijn ze te groot voor. Zeker zij. Ik had zoiets niet verwacht en vond dat jammer.”

Bekijk hieronder het interview met Alex Morgan over haar manier van juichen tegen Engeland:

Klompen

In elk geval loopt Amerika niet weg voor de favorietenrol, als grootste vrouwenvoetballand ter wereld en regerend wereldkampioen. Ook van de Leeuwinnen zullen ze niet onder de indruk zijn. Zou Morgan al hebben nagedacht wat ze zou doen als ze scoort tegen Nederland? Met haar armen een molen nabootsen? Heeft ze klompen naast het veld staan?

Of straft Oranje morgen het zelfvertrouwen van de Verenigde Staten af? Droom even mee: het staat 0-0, Van de Donk probeert het vlak voor tijd eens van afstand. Raak. Ze rent naar de zijlijn. En dan doet ze het: ze zet een cowboyhoed op. Wat mij betreft doet ze alsof ze een Big Mac verorbert. Voert ze een perfecte linedance uit. Ze kunnen er in Amerika in elk geval niet boos over worden.

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka:

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.