Volledig scherm
Stefanie van der Gragt viert de zege op Japan. © BSR Agency

Van der Gragt heeft geen last meer van knie: ‘Ik was wel helemaal kapot’

Opstaan en weer doorgaan. Die mentaliteit kenmerkt de voetbalcarrière van Stefanie van der Gragt. De verdediger begon na een seizoen vol fysieke problemen in de eerste wedstrijd van het WK tegen Nieuw-Zeeland in de basis, maar knieklachten hielden haar de daaropvolgende twee duels aan de kant. 

,,Dat was een mentaal tikje, maar ik ben mentaal gelukkig sterk. Opstaan en weer doorgaan, zo gaat dat”, zegt Van der Gragt in het statige hotel van Oranje in Valenciennes.

Hoewel Oranje met Anouk Dekker centraal achterin naast Dominique Bloodworth ook won van Kameroen en Canada, greep bondscoach Sarina Wiegman voor de achtste finales tegen Japan terug op Van der Gragt. De lange verdedigster van FC Barcelona is, mits fit, een ‘zekerheidje’ in het hart van de defensie. “Sarina vroeg: kan je 100 procent geven? En dat kon ik.”

Ze hield het tegen Japan gelijk weer 90 minuten vol. ,,Ik was helemaal kapot, logisch ook na zo’n wedstrijd. We hadden achterin veel te doen tijdens de tweede helft.” Met het nodige fortuin bleef Oranje overeind en dankzij een rake strafschop van Lieke Martens in de laatste minuut schaarde de Europese kampioen zich zelfs bij de laatste acht. ,,Ik heb na ‘Japan’ geen reactie meer gehad in mijn knie. Ik werk dus zonder problemen toe naar de wedstrijd van zaterdag tegen Italië.”

Italië is voor Van der Gragt de verrassing van het WK. ,,Ze hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Op het WK oogt Italië heel sterk. Ze spelen opportunistisch, ze grijpen ieder kansje aan om op doel te schieten.” Italië staat ook bekend als het land van de meedogenloze en spijkerharde verdedigers. ,,Ik hou wel van die manier van verdedigen, van stevig de duels ingaan. Als het maar fair gaat.”

Als de de Verenigde Staten vrijdagavond gastland Frankrijk uitschakelen, gaat het duel tussen Nederland en Italië in Valenciennes niet alleen om een plek in de halve finales, maar ook om een ticket naar de Olympische Spelen van Tokio. Van der Gragt: ,,Dat zou een heel mooi toetje zijn. De Spelen zijn het allerhoogste podium, wie wil daar nou niet spelen? Maar we denken nu alleen aan Italië. Alles draait dan om winnen.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.