Volledig scherm
Merel van Dongen viert feest met haar ploeggenoten. © BSR Agency

Van Dongen: In de groep leeft het gevoel dat het kan

Het Nederlands elftal leeft uiterst relaxt toe naar de finale van het WK van zondag. Van spanning of druk is niets te merken op het terras van het spelershotel in Lyon, waar Dominique Bloodworth, Merel van Dongen en Daniëlle van de Donk vooruitblikken op de grootste wedstrijd uit hun carrière. Ontspannen, zelfbewust en met af en toe een kwinkslag praten ze over het komende duel met de Verenigde Staten, de toonaangevende natie in het vrouwenvoetbal.

Van Dongen beseft nog niet helemaal hoe groot de wedstrijd is. ,,Dat is misschien maar beter ook", zegt ze. ,,Hoe moeilijk ook, het is 'gewoon' een wedstrijd. Niet meer dan dat. Hoe meer je gaat nadenken over de impact daarvan, hoe verder weg je gaat van waar het om draait: de bal naar de goede kleur spelen en zorgen dat je wint.” 

Oranje weet dat het niet de favoriet is tegen Amerika. ,,Maar in de groep leeft wel het gevoel dat het kan. Waarop dat gebaseerd is? Op het feit dat we tot nu toe alle wedstrijden hebben gewonnen en dat we niet veel doelpunten tegen krijgen", stelt Van Dongen.

Weinig overtuigend

Volledig scherm
Bondscoach Sarina Wiegman tijdens de vrijdag training. © AP

Overtuigen deed Oranje slechts sporadisch in de duels met Nieuw-Zeeland (1-0), Kameroen (3-1), Canada (2-1), Japan (2-1), Italië (2-0) en Zweden (1-0 na verlenging). Op karakter en met veel inzet wist de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman toch steeds als winnaar van het veld te stappen. Daarmee won het Nederlands elftal al twaalf wedstrijden op een rij op een eindtoernooi.  

Ook als Oranje niet domineert, blijft het geloof bestaan in een goede afloop, weet Wiegman. ,,Uiteindelijk gaat het erom dat je het lef hebt om gewoon te gaan voetballen en dat je een beetje maling hebt aan alles wat er om je heen gebeurt. Als we tegen Amerika eerst moeten tegenhouden, dan gaan we eerst tegenhouden. Als we in staat zijn lang de 'nul' te houden, dan weten we dat wij ook altijd een goal kunnen maken.”

13 minuten

Van Dongen beschrijft de manier waarop de Amerikaanse voetballers aan wedstrijden beginnen als ‘een tornado’. In de zes wedstrijden op dit WK wist 'Team USA' steeds binnen 13 minuten te scoren. ,,Als we die eerste 20 minuten doorkomen, dan ligt de wedstrijd open”, zegt Van de Donk.

Bloodworth, die een Amerikaanse man heeft en voor wie het dus een extra speciaal duel wordt, zal tegenover vedette Alex Morgan komen te staan. ,,Ik wil kort op haar zitten”, zegt de verdediger. ,,We moeten een goede dag hebben om Amerika te verslaan. Maar we hebben op dit WK wel laten zien dat je op kracht en met geloof in het team veel kan bereiken. We hebben ook aangetoond geen eendagsvlieg te zijn. Als kampioen van Europa staan we nu in de finale tegenover de regerend wereldkampioen. Ik denk dat niemand een beter affiche had kunnen wensen.”

Volledig scherm
Dominique Bloodworth tijdens het persmoment. © ANP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.