Volledig scherm
Sari van Veenendaal (l) poseert als beste keeper van het toernooi met Megan Rapinoe en Alex Morgan, de winnaars van de Gouden en Zilveren Schoen. © Getty Images

Van Veenendaal gekroond tot beste keeper van het toernooi

Sari van Veenendaal is gekozen tot beste keepster van het WK in Frankrijk. De aanvoerder van Oranje ontving na de verloren finale tegen de Verenigde Staten (0-2) de Gouden Handschoen. Van Veenendaal speelde een sterk toernooi, waarin ze heel wat fraaie en belangrijke reddingen in huis had. Ook in de eindstrijd hield ze Oranje lang op de been.

,,Geweldig dat Sari deze prijs heeft gekregen, ze speelde een geweldig toernooi”, zei bondscoach Sarina Wiegman. “Zeker de laatste wedstrijden heeft ze echt heel goede reddingen gehad. Ook in de lucht is ze heel sterk. Sari werkt er nu hard aan om ook haar opbouw te verbeteren. Ze zal nooit de best voetballende keepster worden, maar ze groeit daar wel in.”

Volledig scherm
Sari Van Veenendaal. © BSR Agency

Van Veenendaal nam na het afgelopen seizoen afscheid van Arsenal. Onduidelijk is waar ze haar carrière vervolgt. ,,Elke club zou heel blij mogen zijn met haar onder de lat”, zei Vivianne Miedema, bij Arsenal ook teamgenote van Van Veenendaal. ,,Zij is de beste keepster, zo simpel is het. Er zullen nu vast nog meer clubs voor haar komen.”

Megan Rapinoe ontving niet alleen de Gouden Schoen als topscorer van het WK, maar de Amerikaanse aanvoerster werd ook gekozen tot beste speelster. Rapinoe (34) opende in haar derde WK-finale de score uit een strafschop. Dat betekende haar zesde doelpunt van het toernooi, evenveel als landgenote Alex Morgan die de Zilveren Schoen kreeg. De twee Amerikaanse aanvalsters leverden beiden ook drie assists, maar Rapinoe stond minder minuten op het veld dan Morgan.

Ellen White nam de Bronzen Schoen mee naar huis. De Engelse spits scoorde ook zes keer, maar gaf geen enkele assist. De Duitse middenveldster Giulia Gwinn (20) werd gekozen tot grootste talent van het WK. 

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.