Van Veenendaal lacht om ‘Tim Krul-scenario’

videoIn de knock-outfase van het WK is ook het fenomeen penaltyserie een thema, zeker in tijden van de VAR. Oranje-keeper Sari van Veenendaal (29) over strafschoppen, de regels, Sander Boschker en een Tim Krul-wissel.

Door Tim Reedijk

Of Sari van Veenendaal zichzelf een penaltykiller vindt? ,,Dat denk ik wel’', zegt de keeper en captain van het Nederlands elftal. ,,Maar wel met een ‘maar’. Ik vind dat de regels zodanig zijn aangepast dat het een keeper lastiger wordt gemaakt.”

Het thema komt snel ter sprake, op het terras naast het hotel in Rennes waar de selectie van Oranje zich voorbereidt op de achtste finale van morgen tegen Japan. Bijvoorbeeld het feit dat de videoscheidsrechter bij elke strafschop checkt of de keeper wel met minstens één voet op de doellijn blijft staan, leeft bij Van Veenendaal. Op dit WK floot de VAR al diverse strafschoppen terug. Danny Makkelie liet Frankrijk een penalty opnieuw nemen, omdat de Nigeriaanse keeper helemaal los van de lijn kwam. Wendie Renard miste bij poging 1, scoorde in de herkansing wél en maakte daarmee de winnende (1-0).