Volledig scherm
WK 2015: de Japanse middenvelder Mizuho Sakaguchi wordt gefeliciteerd door haar teamgenoten na het maken van een doelpunt. Anouk Dekker loopt gefrustreerd weg. © AFP

Verschillen tussen Nederland - Japan op WK 2015 en nu zijn groot

De Oranjevrouwen nemen het in de achtste finales op tegen Japan. Op het oog een herhaling van het WK van 2015, toen de ploegen elkaar ook troffen in de achtste finales. Maar niets is minder waar. Slechts twee Japanse basisspelers zijn hetzelfde. 

De wereld ziet er in 2015 heel anders uit. Japan treedt tegen Nederland voornamelijk aan met ‘voetbalveteranen’ die het WK ervoor in een zenuwslopende finale tegen de Verenigde Staten met penalty's de wereldtitel op hun naam schrijven. De basis van Nederland daarentegen bestaat voornamelijk uit ‘jonkies’ van begin twintig, met de 18-jarige Vivianne Miedema als jongste. Nederland gaat met 2-1 onderuit tegen de regerend wereldkampioen. Japan wordt uiteindelijk tweede, het verliest de finale kansloos met 5-2 van de Verenigde Staten.

Bekijk hier de laatste aflevering van La Panenka:

Volledig scherm
De coach van Japan Asako Takakura. © AFP

Voor Japan brengen die blamage en het mislopen van de Olympische Spelen van 2016 een drastische verandering op gang. Voor het eerst in de geschiedenis van het Japanse vrouwenvoetbal komt er een vrouw - Asako Takakura - aan het roer te staan van het nationale elftal. Het veteranenteam dat het WK van 2011 won, wordt grotendeels ontmanteld en jonge spelers worden ingepast. Zo staan vijf spelers van 23 jaar en jonger aan de aftrap tegen Argentinië. Zonder succes, het wordt 0-0. De wedstrijd erna wint Japan nipt met 2-1 van Schotland. Tegen Engeland gaat het kansloos met 2-0 onderuit.

Nederland heeft betere papieren dan vier jaar geleden. Bovendien bieden de recente resultaten tegen de Japanners hoop. Op de Algarve Cup van 2017 verslaat Oranje de Japanners met 3-2 en een jaar later wordt het zelfs 6-2.

Slechts twee spelers - linksback Aya Sameshima en centrale verdediger Saki Kumagai - die in 2015 aan de aftrap stonden, staan ook aan de aftrap in de laatste groepswedstrijd tegen Engeland. Hoe anders is dat bij de Leeuwinnen, waar slechts vier andere namen op het wedstrijdformulier zijn te vinden. Manon Melis (gestopt), Mandy van den Berg (geblesseerd, niet in selectie), Loes Geurts (gepasseerd, wel in selectie) en Stefanie van der Gragt (geblesseerd, wel in selectie) stonden destijds wel in de basis, maar niet in de laatste WK-wedstrijd tegen Canada. 

Volledig scherm
Mandy van den Berg in tranen na het verliezen van de achtste finale tegen Japan (2-1). © AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.