Volledig scherm
Oranje viert een goal van Vivianne Miedema. © BSR Agency

Vrouwen schieten net zo vaak raak (of mis) als mannen

Wat moet we verwachten van het WK vrouwenvoetbal dat vanavond (20.45 uur) begint met de openingswedstrijd tussen Frankrijk en Zuid-Korea? Niet veel meer of minder dan van een WK voor mannen. De verschillen tussen de beide sekses zijn op het voetbalveld een stuk kleiner dan u denkt.

Door Wietse Dijkstra

Vrouwenvoetbal moet je niet vergelijken met mannenvoetbal, hoor je nog altijd veel mensen zeggen. Maar waarom eigenlijk niet? Op verzoek van deze site deed statistiekenbureau Opta onderzoek naar de interlands die de Oranje-mannen en –vrouwen vanaf 1 januari 2017 speelden. Dat leverde een aantal verhelderende inzichten op.

Vrouwen spelen vaker, mannen langer

In de periode die Opta onderzocht speelden de Leeuwinnen 41 duels. Heel wat vaker dan de Oranje-mannen, die 23 keer in actie kwamen. Inclusief de extra tijd duurden de wedstrijden van beide teams gemiddeld 95 minuten. Anders dan je misschien zou verwachten – mannen zeuren meer zou je zeggen – was de effectieve speeltijd bij vrouwen korter: gemiddeld 56 minuten. De mannen waren gemiddeld 60 minuten per wedstrijd ook echt aan het voetballen.

Net zo veel spektakel bij de vrouwen

Vrouwenvoetbal saai? Vergeet het maar. Liefhebbers van aanvallend voetbal komen bij interlands van de vrouwen net zo veel aan hun trekken als bij de mannen. Er wordt nagenoeg even vaak gescoord en geschoten, terwijl ook de schotnauwkeurigheid (het percentage schoten dat op doel gaat) eveneens niet veel verschilt. Vrouwen scoren gemiddeld ietsje vaker (3,1 om 3,0 keer per duel) en mikken iets minder nauwkeurig (37 procent om 41 procent). Maar de verschillen in aanvallend opzicht zijn te verwaarlozen.

Komt dat schòòòt!

Als het gaat om schoten van buiten de zestien doen de vrouwen het weer net iets beter dan de mannen. Gemiddeld wordt er bij een interland van de Leeuwinnen 0,7 gescoord (0,5 keer bij de mannen) met een afstandsschot. Vrouwen wagen ook iets vaker een poging van afstand (10,7 om 10,3 keer).

Bij vrouwen minder passes en meer duels

Zijn er dan helemaal geen verschillen? Natuurlijk wel. Het aantal passes bij de vrouwen ligt iets lager: 810 om 996 per wedstrijd. Daarbij dient uiteraard wel te worden aangetekend dat de effectieve speeltijd bij de mannen gemiddeld langer is, dus kunnen er ook meer passes worden gegeven. De gemiddeldes per (effectieve) speelminuut ontlopen elkaar iets minder: 16,6 passes bij de mannen, 14,5 bij de vrouwen.

Wat meer opvalt is dat mannen iets harder (gemener?) zijn. Vrouwen vechten per wedstrijd meer duels uit (gemiddeld 100,1 om 91,7) maar maken desondanks minder overtredingen (21, 3 om 24,8).

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.