Volledig scherm
© AFP
1
EINDE
2
  • Wendie Renard 81'
  • Megan Rapinoe 5' 65'
  • Tobin Heath 75'

VS naar halve finales na kraker tegen Frankrijk

Oranje 1 zege van SpelenVerenigde Staten hebben zich moeizaam geplaatst voor de halve finales van het WK in Frankrijk. De titelverdediger schakelde het gastland met 2-1 uit. Megan Rapinoe was met twee treffers de Amerikaanse heldin.

In de halve finales speelt Verenigde Staten tegen Engeland. Nederland treedt morgen in de kwartfinales aan tegen Italië. De winnaar van dat duel treft in de halve eindstrijd Duitsland of Zweden. 

Door de plaatsing van Amerika bij de laatste vier, levert een plek in de halve finales Oranje tevens een olympisch ticket voor Tokio 2020 op. Dat startbewijs ligt namelijk klaar voor de beste drie Europese landen op het WK in Frankrijk. Wint Oranje morgen, dan gaan de Leeuwinnen volgend jaar naar Japan.

Volledig scherm
© REUTERS

De Amerikaanse ploeg kwam in de vijfde minuut op voorsprong door een curieuze vrije trap van Rapinoe, die vanaf de linkervleugel het net wist te vinden met een schot dat iedereen verraste (1-0). De Amerikaanse spits haalde onlangs nog het wereldnieuws door een uithaal van president Donald Trump op Twitter. “Megan moet eerst winnen voordat ze praat”, liet hij onder meer weten. Trump doelde op eerdere uitspraken van Rapinoe, dat ze niet van plan was naar het Witte Huis te komen indien Verenigde Staten de wereldtitel in Frankrijk prolongeert.

De Amerikaanse ploeg verzuimde het duel na de succesvolle start snel te beslissen. Een groot overwicht leverde genoeg kansen, maar geen doelpunt op. Daardoor bleef Frankrijk, met keepster Sarah Bouhaddi in een hoofdrol, in een stunt geloven. Beste kans kreeg Eugénie Le Sommer. In de 58ste minuut schoot de Franse aanvalster in het zijnet.

Uit een soepele aanval leek Rapinoe het duel in de 65ste minuut te beslissen (2-0). Frankrijk bleef er niettemin in geloven, maar meer dan een treffer van Wendie Renard leverde het Franse wanhoopsoffensief niet op.

Volledig scherm
© AP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.