Volledig scherm
Alyssa Naeher stopt de strafschop van Steph Houghton, waardoor een verlenging vrijwel zeker wordt voorkomen. © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Ellen White 19'
  • Christen Press 10'
  • Alex Morgan 31'

VS naar WK-finale na spektakelstuk tegen Engeland

Oranje of Zweden tegenstanderDe Amerikaanse vrouwenploeg heeft voor de derde keer op rij de finale bereikt van het WK voetbal. De titelhouder versloeg Engeland in Lyon met 2-1. De Britse ploeg was zeker niet de mindere in de boeiende wedstrijd, maar kwam een beetje geluk tekort.

Volledig scherm
Alex Morgan: matchwinnaar. © BSR Agency

In de 67ste minuut juichte heel Engeland voor de gelijkmaker van Ellen White (2-2), maar de VAR keurde de treffer af wegens buitenspel. Dat was een kwestie van centimeters. Een kwartier later, na interventie van de VAR, kreeg de Britse ploeg een strafschop. Keepster Alyssa Naeher wist de zwakke inzet van aanvoerster Steph Houghton te pakken.

In de finale speelt Verenigde Staten zondag in hetzelfde stadion tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Zweden. Die halve eindstrijd is woensdag, eveneens in Lyon (aanvang: 21.00 uur). De verliezer speelt zaterdag tegen Engeland in de strijd om WK-brons in Nice.

De Amerikaanse ploeg won de wereldtitel in 1991, 1999 en 2015 en stond in 2011 ook in de finale (zege Japan). De VS eindigden sinds de eerste editie in 1991 steeds in de top drie. Engeland pakte bij de vorige editie in 2015 de eerste WK-medaille (brons).

De Amerikaanse ploeg startte verrassend zonder Megan Rapinoe. De veelbesproken aanvalster, die president Donald Trump tergde met enkele uitspraken, was in de kwartfinales met twee goals tegen Frankrijk (2-1) nog de grote uitblinker. Ze had in Lyon naar verluidt last van een dijbeenblessure.

Volledig scherm
Rood voor Millie Bright. © Getty Images
Volledig scherm
Alyssa Naeher stopt de pingel van Steph Houghton. © AFP

Christen Press, de vervangster van Rapinoe, opende de score met een fraaie kopbal (1-0). Engeland wankelde in de beginfase, maar bleef dankzij keepster Carly Telford in de wedstrijd. De Britse doelvrouw was de vervangster van Karen Bardsley, die door een hamstringblessure niet beschikbaar was.

White bracht Engeland op gelijke hoogte (1-1). Na ruim een half uur kwam de Amerikaanse ploeg opnieuw op voorsprong. De jarige Alex Morgan (30) kopte raak, 2-1.

Volledig scherm
Held Alyssa Naeher, nadat de strafschop heeft gestopt van Steph Houghton. © AFP
Volledig scherm
Alyssa Naeher. © AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.