Volledig scherm
Amel Majri en Megan Rapinoe. © AP

Waarom je de kraker tussen Frankrijk en VS vanavond niet mag missen

Kraker in kwartfinaleOranje speelt morgenmiddag (15.00 uur) in Valenciennes tegen Italië, maar vanavond (21.00 uur) wordt in Parijs al de grote kraker in de kwartfinales van het WK gespeeld. Gastland Frankrijk neemt het op tegen titelverdediger Verenigde Staten. Vijf redenen waarom je deze wedstrijd niet mag missen. 

De twee topfavorieten

Voor aanvang van het toernooi werd de Verenigde Staten gezien als de grote favoriet voor de wereldtitel. De wereldkampioen van 1991, 1999 en 2015 begon aan het WK met een 13-0 zege op Thailand en versloeg vervolgens ook Chili (3-0), Zweden (2-0) en Spanje (2-1). De eerste serieuze test voor Team USA wacht echter vanavond pas, want Frankrijk werd voor het toernooi al gezien als de grootste uitdager voor de VS en maakt die rol volledig waar. Het gastland maakte in het openingsduel op 7 juni in Parijs grote indruk met een 4-0 zege op Zuid-Korea. Daarna werd ook gewonnen van Noorwegen (2-1), Nigeria (1-0) en Brazilië (2-1). Met hun krachtige en dynamische spel zijn Frankrijk en de VS voorlopig de landen die het beste spel laten zien op het WK. Je zou dus kunnen stellen dat de eerste finale van het WK vanavond al wordt gespeeld. 

Volledig scherm
Het team van Frankrijk voor de achtste finale tegen Brazilië. © AFP
Volledig scherm
Het team van de VS voor de achtste finale tegen Spanje. © BSR Agency

Mooie sfeer in het stadion

Volledig scherm
Frankrijk keert vanavond terug in het Parc des Princes, waar het met 4-0 won van Zuid-Korea in de openingswedstrijd. De VS won hier met 3-0 van Chili. © REUTERS

Of het WK een beetje leeft in Frankrijk? In de poulefase viel het nog mee, maar bij de spannende achtste finale tegen Brazilië (2-1 na verlenging) zaten er miljoenen Fransen gespannen voor de buis. Vanavond zullen alle Franse sportliefhebbers ongetwijfeld gaan kijken hoe Les Bleues het gaan doen tegen de wereldkampioen. Ook de jacht op kaarten voor de wedstrijd is enorm. Op internet worden zelfs kaarten voor 10.000 euro aangeboden. Het zegt genoeg over de WK-gekte die inmiddels is losgebarsten in het land van de mannelijke wereldkampioenen. Alle 47.000 stoeltjes in het Parc des Princes zijn vanavond bezet, maar het Stade de France (82.000 plaatsen) had voor deze wedstrijd ook makkelijk gevuld kunnen worden. Er zijn in Frankrijk ook zo'n 25.000 Amerikaanse fans aanwezig, waarvan velen zich hebben aangesloten bij de American Outlaws. Veel Amerikanen hebben hun reis naar Lyon (waar de halve finales en finale worden gespeeld) ook al geboekt, maar die bestemming moet vanavond nog wel bereikt worden. 

Poll

Wie denk jij dat er doorgaat naar de halve finale?

  • Frankrijk (30%)
  • Verenigde Staten (70%)
1589 stemmen

De dribbels van Amel Majri

Volledig scherm
Amandine Henry en Amel Majri. © REUTERS

Zes van de elf basisspelers van Frankrijk spelen in clubverband voor Olympique Lyon, dat vorige maand voor de vierde keer op rij de Champions League voor vrouwen won. Het zestal vormt de kern van het team en laat zien tot de absolute top van het vrouwenvoetbal te behoren, de andere vijf trekken zich op aan dat niveau. Centrumverdediger Wendie Renard maakt indruk met haar leiderschap en lengte, captain Amandine Henry bepaalt het spel vanaf het middenveld en vice-captain Eugénie Le Sommer is altijd dreigend vanaf de linkerflank, maar de grootste ontdekking van dit toernooi bij de Fransen is Amel Majri. De 26-jarige linkspoot, geboren in Tunesië, is van oorsprong een creatieve middenvelder die het moet hebben van haar dribbels en techniek. Bij haar club Lyon en bij de nationale ploeg staat ze echter al jaren op linksback. Ook vanaf die positie is ze van groot belang voor haar teams. Met haar energie en loopvermogen is ze vanaf linksback een niet te stoppen gevaar voor de tegenstander. Ook is Majri dit WK enorm belangrijk met haar gevaarlijk indraaiende corners en vrije trappen. 

De controverse rond Megan Rapinoe

Volledig scherm
Megan Rapinoe wisselt haar shirtje met Marta Corredera van Spanje. © Getty Images

Toch zullen de meeste ogen vanavond in Parijs gericht zijn op Megan Rapinoe, de 33-jarige captain en linksbuiten van de Verenigde Staten. Ze is een van de vele sterren van Team USA, maar kwam deze week wereldwijd in het nieuws door haar clash met president Donald Trump. Rapinoe heeft namelijk laten weten geen trek te hebben in een bezoek aan het Witte Huis, om haar afkeer jegens Trump nog maar eens duidelijk te maken. Trump reageerde uiteraard direct, maar Rapinoe wilde er gisteren op de persconferentie niet te veel aandacht aan besteden. ,,Ik blijf bij mijn statement,” zei Rapinoe, die vanavond opnieuw niet zal meezingen met het volkslied van de Verenigde Staten. De rebel met het roze haar kijkt enorm uit naar de wedstrijd van vanavond. ,,Ik hoop dat het groots en gek wordt. Deze wedstrijd is zo enorm groot. Alle ogen zijn op ons gericht, maar dit is wat we wilden voor het vrouwenvoetbal. Nu moeten we er ook van genieten.”

Een andere reden waarom de VS vanavond wil winnen: sterspelers Alex Morgan (2 juli), Crystal Dunn (3 juli) en Megan Rapinoe (5 juli) zijn volgende week jarig en willen dat in Frankrijk vieren. 

Olympische Spelen

De winnaar van deze kwartfinale speelt volgende week dinsdag (21.00 uur) in de halve finale in Lyon tegen Engeland, maar er is ook voor Nederland een goede reden om deze wedstrijd met volle aandacht te volgen. Als de Verenigde Staten wint, zal dat het belang van de kwartfinale van Oranje tegen Italië alleen maar vergroten. Een plek in de halve finale betekent dan namelijk automatisch plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio, omdat Nederland dan bij de drie beste Europese landen op dit WK zit. 

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.