Daniëlle van de Donk.
Volledig scherm
Daniëlle van de Donk. © BSR Agency

‘We zijn de eersten om te zeggen dat het niet goed was’

De Leeuwinnen zijn neergestreken in Valenciennes, waar de volgende poulewedstrijd alweer voor de deur staat. Middenvelder Daniëlle van de Donk is zelfkritisch over de eerste wedstrijd, maar wil vooral vooruitkijken.

Door Tim Reedijk

Het Hotel Royal Hainaut waar de Oranjevrouwen vandaag zijn ingetrokken is een imposant bouwwerk. Ook de speelsters zelf verbaasden zich bij aankomst over hun nieuwe stek. Op de grote binnenplaats spelen Jackie Groenen en Sari van Veenendaal een potje badminton, terwijl Daniëlle van de Donk nog eens terugblikt op de moeizame overwinning op Nieuw-Zeeland gisteren (0-1). Ze hebben net een hersteltraining in de gym gehad, daar waar enkele andere speelsters wel een veldtraining hadden.

Het vertrouwde middenveld met Van de Donk, Groenen en Sherida Spitse liep niet lekker tegen Nieuw-Zeeland, erkent de middenvelder van Arsenal. ,,Wij zijn de motor van het team. Als wij niet lopen, loopt het team ook niet. Dat is wel één van de grootste redenen dat het minder ging. Al liep het bij iedereen niet echt lekker”, legt Van de Donk uit. ,,Kijk, we zijn heel realistisch. We weten wanneer het goed of slecht is, we zijn de eersten die zelf zeggen dat het niet goed genoeg is en dat het beter moet. Dat is nu het geval. Maar die eerste wedstrijd wil je gewonnen hebben en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Beluister hieronder de podcast over het WK vrouwen...

Quote

Denken dat alles slecht is gegaan, vind ik een beetje onterecht.

Daniëlle van de Donk

Energie

Daniëlle van de Donk.
Volledig scherm
Daniëlle van de Donk. © REUTERS

Bij een WK met zo veel verwachtingen hoort meer kritiek als het minder gaat. ,,Ik vind dat er ook veel goede dingen tussen zaten. Denken dat alles slecht is gegaan, vind ik een beetje onterecht. Al moeten we de volgende keer meer energie hebben, beter zijn in de eindpass, iets minder slordig zijn”, aldus Van de Donk.

Vandaag werd het hoofdstuk Nieuw-Zeeland definitief afgesloten door de Leeuwinnen, vanaf morgen gaat de blik op Kameroen zaterdag. De selectie van dat elftal zit eveneens in het Hotel Royal Hainaut. ,,Eén van de meest onvoorspelbare landen”, vindt Van de Donk. ,,Ik heb de wedstrijd tegen Canada gezien en vind ze niet heel gedisciplineerd in hun speelwijze en hoe ze staan. Maar ze blijven wel gáán. We weten dat we zelf beter moeten. Voetballend moeten we eruit komen. Misschien is die wedstrijd gisteren wel goed voor ons geweest. Dat we weten dat we dit niet meer moeten laten zien en dat we terug moeten naar het niveau van het EK. Dat niveau hebben we wel, want we hebben ook een aantal goede wedstrijden gespeeld. Ik hoop dat het gisteren de spanning was.”

Bekijk hieronder de laatste aflevering van La Panenka.

Bekijk hieronder een interview met Jill Roord, de matchwinner dinsdag tegen Nieuw-Zeeland:

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.