Volledig scherm
Sarina Wiegman © Getty Images

Wiegman waakt voor eerste kwartier VS: ‘We moeten beter beginnen dan tegen Zweden’

De Verenigde Staten staan er dit toernooi om bekend om wedstrijden in sneltreinvaart te beginnen, aanvallend én trefzeker. Als Oranje niet scherp start, vreest bondscoach Sarina Wiegman een vroege achterstand in de WK-finale morgen.

Amerika scoorde elke wedstrijd dit WK binnen het eerste kwartier. De tegenstander die het langste de nul hield tegen de ploeg van bondscoach Jill Ellis was uitgerekend Thailand, dat in de twaalfde minuut moest vissen en er vervolgens nóg eens twaalf om de oren kreeg.

Wiegman is zich ervan bewust dat Oranje het eerste kwartier beter moet spelen dan in de halve finale tegen Zweden. ,,Want anders is de kans dat we achterstaan wel groot”, aldus de bondscoach. ,,We zullen beter moeten beginnen, daar zijn we ons van bewust. De Verenigde Staten zullen opportunistischer dan normaal spelen in het eerste kwartier. Het is een eis dat wij heel scherp en alert starten, goed georganiseerd met onze verdediging op orde. De hele wedstrijd lang, maar in de eerste fase is dat nog belangrijker.”

Bekijk hier de nieuwste aflevering van La Panenka: ‘We worden wereldkampioen’

De bondscoach beschouwt de tegenstander van morgen als de grote favoriet. ,,Wij zijn de underdog. De Verenigde Staten hebben een enorme status. Daar hebben we heel veel respect voor, maar geen ontzag. Ze hebben een hartstikke sterk team met heel veel kwaliteiten, maar ze hebben het óók moeilijk gehad in wedstrijden. Het heeft ook meegezeten, zoals dat moet in een toernooi als je tot de finale wil komen. We zullen het zwaar krijgen, maar er komen ook zeker kansen om ze pijn te doen. We gaan voor een stunt.”

Oranje beschikt morgen over een fitte groep, waarbij alleen Lieke Martens een twijfelgeval is met haar teenblessure. ,,Het is nog niet zeker of ze start, maar ze bereidt zich voor”, aldus Wiegman. ,,We weten het nog niet. We beslissen morgenochtend.”

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.