Volledig scherm
De eerste WK-finale is een feit voor de vrouwen, 45 jaar na de Nederlandse mannen. © Pim Ras Fotografie

WK-finales? Bij hockey, handbal en waterpolo stonden de Oranje-vrouwen er al

Liefst 45 jaar na de eerste finale van de Nederlandse mannen staan zondag ook de vrouwen in de eindstrijd van het wereldkampioenschap voetbal. Hoe zat dat bij de andere balsporten voor teams, waar Nederland ooit de finale haalde? Een vergelijking.

Door Arjan Schouten

Volledig scherm
Vorig jaar was het opnieuw raak voor de vrouwen, goud bij het wereldkampioenschap in Londen. © ANP

Hockey
Toen het Nederlands elftal in 1974 de WK-finale haalde in Duitsland, waren de hockeyende landgenoten net voor het eerst wereldkampioen geworden. Bij het tweede officiële WK in 1973 won Nederland met spelers als Ties Kruize, Paul Litjens en Bart Taminiau via shoot-outs van India. Een primeur voor het oranje team, maar niet voor het Nederlandse hockey. De vrouwen wonnen twee jaar eerder al goud, bij het eerste WK in Nieuw-Zeeland. In de finalegroep rekende Nederland af met Duitsland, het gastland en Engeland. Sowieso waren de vrouwelijke hockeyers véél succesvoller op de WK’s. Elf keer goud in vijftien finales, tegen drie keer goud in zeven finales voor de mannen.

Volledig scherm
Bij het laatste WK eindigden de vrouwen als vierde, na verlies in de troostfinale tegen China. © Unknown

Volleybal
Bijna 25 jaar geleden waren de Nederlandse volleybalmannen al dicht bij de wereldtitel, ver voordat ze als olympisch kampioen van 1996 voor eeuwig als de ‘Lange Mannen’ de geschiedenisboeken in zouden gaan. Het was het WK van 1994 in Griekenland waar bondscoach Joop Alberda het Nederlands team voor de eerste en de enige keer naar de WK-finale loodste. Maar het almachtige Italië bleek toen nog te sterk. Twee jaar later kwam de revanche met goud, in de olympische finale in Atlanta.
Tot een WK-finale schopten de vrouwelijke volleybalcollega’s het nog niet. Vorig jaar tekende het Nederlandse team voor de beste WK-prestatie ooit met de vierde plaats in Japan. In de strijd om het brons was olympisch kampioen China met 3-0 te sterk.

Volledig scherm
Heldenontvangst voor de handbalsters op Schiphol na de verloren WK-finale in 2015. © ANP

Handbal
Een sport waar de Nederlandse mannen absoluut niet in de pas lopen met de vrouwen. In 1961 speelden de oranje heren hun laatste mondiale eindronde, daarin werd alles verloren. De vrouwen zijn sinds 1971 elf keer present geweest op het WK. In 2015 stond het team met Nycke Groot, Estavana Polman en Lois Abbingh nog in de WK-finale, die werd verloren van Noorwegen. En na de vierde plaats bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro werd in 2017 in Duitsland brons gewonnen op het laatste WK na een nipte zege op Zweden in de troostfinale.

Waterpolo
Nog zo’n sport waar de vrouwen mijlenver voorlopen op hun mannelijke collega’s. Een WK-finale haalden de heren nog nooit. De vrouwen speelden er al vijf. Slechts één keer werd gewonnen, in 1991 in het Australische Perth, waar Canada naar zilver werd verwezen. De laatste WK-finale speelden de olympisch kampioenen van 2008 (Peking) in 2015, toen Amerika met 5-4 ter sterk was.

Volledig scherm
De Nederlandse waterpolovrouwen vieren feest na het behalen van de WK-finale in 2015 © ANP

Honkbal
Hier winnen de mannen het gemakkelijk. Sinds het WK in toernooivorm wordt gespeeld (1970) was Nederland in 2011 het eerste Europese land dat de finale haalde. De selectie met een toen piepjonge Xander Bogaerts, zorgde voor een sensatie door in Panama-Stad in de finale Cuba te verslaan. Bij de vrouwen bestaat het WK honkbal pas sinds 2004. In 2010 deden voor het eerst Europese landen mee. Na vier nederlagen werd Nederland toen laatste in de groepsfase in Venezuela.

Beachvolleybal

Hoewel het om duo's gaat, erkent het NOCNSF beachvolleybal wel degelijk als teamsport. De vrouwen kwamen nooit verder dan de kwartfinales, maar twee mannenkoppels haalden de finale al wel. Brouwer en Meeuwsen veroverden zes jaar geleden in Polen goud. Nummerdor en Varenhorst moesten in 2015 in eigen land genoegen nemen met zilver. In een bloedstollende finale bleek het Braziliaanse duo Alison Cerutti/Bruno Oscar Schmidt net te sterk. 

Volledig scherm
Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer met hun gouden medailles in 2013. © ANP
Volledig scherm
Met winst op Taiwan haalde het Nederlandse korfbalteam bij het laatste WK in 2015 voor de tiende keer de finale. © Lenneke Lingmont

Korfbal
De enige sport waar de Nederlandse mannen en vrouwen net zo succesvol zijn, vanwege het simpele feit dat ze samen in één team spelen. Sinds het eerste WK korfbal in 1978 miste het Nederlands team geen finale. Liefst negen keer werd Oranje wereldkampioen, alleen in 1991 ging de mondiale titel naar België. 

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.