Volledig scherm
De bloedrode weerkaart van Frankrijk. © Screenshot

Zijn de Leeuwinnen bestand tegen extreme hitte in Valenciennes?

Frankrijk zucht onder een extreme hittegolf. In het binnenland en het zuiden kruipen de thermometers richting de 45 graden. Geen temperatuur om in te voetballen natuurlijk, maar daar hebben de Oranjevrouwen weinig aan. Zaterdag om 15.00 uur treden zij in de bakoven van Valenciennes aan voor hun WK-kwartfinale tegen Italië.

Uiteraard is Frankrijk niet het enige land waar Koning Zomer met zijn koperen scepter de bewoners richting schaduw, zee en ijscomannen jaagt; de hitte is in bijna heel Europa te vinden. In Nederland beleefden we gisteren de warmste 25 juni sinds het begin van de metingen, en ook in Duitsland smelten de weerrecords als sneeuw voor de zinderende zon. In Spanje en Italië kan je eitjes bakken op het asfalt.

Maar de temperaturen die dezer dagen vanuit Frankrijk komen overgewaaid slaan werkelijk alles. In 78 departementen geldt op dit moment code oranje, en dan is het bruggetje naar de Leeuwinnen natuurlijk snel geslagen.

Volledig scherm
De Oranjevrouwen spelen zaterdag in het bloedhete Valenciennes. © Pim Ras

De speelsters van bondscoach Sarina Wiegman plaatsten zich gisteren na een spannende wedstrijd tegen Japan (2-1) voor de kwartfinales. Speelstad, dag en tijdstip van deze wedstrijd tegen Italië zijn allesbehalve gunstig te noemen. Hoewel Oranje niet hoeft te vrezen voor extremiteiten als 45 graden - een temperatuur die morgen bijvoorbeeld aan de voet van de Mont Ventoux verwacht wordt - zal het zaterdag in de speelstad Valenciennes in Noord-Frankrijk nog altijd moeiteloos 35 graden kunnen worden. En misschien nog wel een paar graadjes hoger.

Natuurlijk zijn het niet alleen de voetbalsters om wie we ons zorgen moeten maken. Topsporters kunnen immers wel tegen een stootje. Het zijn vermoedelijk vooral de supporters op de tribune die zich goed moeten voorbereiden. Nou zal het meest gehoorde advies (‘veel drinken’) wel haalbaar blijken, maar het lijkt raadzaam om met wat extra zonnebrand, zonnekleppen en andere beschermingen richting het Stade du Hainaut in Valenciennes te trekken.

Beluister hieronder onze nieuwste Leeuwinnen-podcast:

Volledig scherm
De Oranjevrouwen met op de achtergrond de fans. © Pim Ras Fotografie

En de andere kwartfinales dan? Nou, daar is het probleem niet zo nijpend als bij het duel van Oranje. De Noorse en Engelse vrouwen treffen elkaar morgenavond in Le Havre, een kustplaats met zeewind waar een heerlijk beschaafde 28 graden wordt voorspeld. Gastland Frankrijk neemt het vrijdagavond op tegen de Verenigde Staten in het gloeiendhete Parijs, maar het tijdstip (21.00 uur) is qua temperatuur minder spannend dan dat van Oranje (15.00 uur). Datzelfde geldt voor de wedstrijd Duitsland-Zweden, die zaterdag om 18.30 uur in Rennes wordt afgewerkt.

Overigens is het WK voetbal voor vrouwen niet het enige toernooi dat in de extreme hitte wordt afgewerkt. De Afrika Cup wordt dit jaar voor het eerst in de zomer afgewerkt, en dat hebben ze daar geweten ook. In het organiserende land Egypte wordt het morgen en overmorgen moeiteloos 40 graden. En - wellicht nog erger - ‘s nachts zakt het kwik niet onder de 26 graden. Voetballers zijn lang niet altijd te benijden.

  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.