Janine van Wyk.
Volledig scherm
Janine van Wyk. © REUTERS

Zuid-Afrika dankt WK-debuut aan Vera Pauw

Op de ochtend voor de eerste WK-wedstrijd ooit van de Zuid-Afrikaanse voetbalsters ontving aanvoerster Janine van Wyk een berichtje op haar telefoon. ,,Heel veel succes'', stond erin. De boodschap kwam van Vera Pauw, die tussen 2013 en 2016 als bondscoach werkte van 'Banyana Banyana' (de meisjes).

,,Vera heeft dit team opgebouwd. Ze heeft het beste in ons naar boven gehaald en ons veel geleerd'', zegt Van Wyk in de catacomben van het Stade Océane in Le Havre, waar de Zuid-Afrikaanse speelsters voor de wedstrijd dansend naar binnen kwamen. 

Janine van Wyk.
Volledig scherm
Janine van Wyk. © BSR Agency

Het Afrikaanse land debuteerde tegen Spanje op de mondiale eindronde en was zelfs lang op weg naar een daverende verrassing. Twee strafschoppen, waarvan de tweede bijzonder discutabel was na tussenkomst van de VAR, voorkwamen de eerste stunt op het toernooi in Frankrijk (1-3).

Het deed weinig af aan de gevoelens van de 32-jarige Van Wyk, de enige blanke in het Zuid-Afrikaanse team. ,,Een droom is uitgekomen, van mij en van dit team. Dit nemen ze ons nooit meer af. We zullen de rest van ons leven genieten van deze dag. Ik had een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen toen ik voor de aftrap het veld opliep. De Olympische Spelen waren heel bijzonder, maar het WK is het hoogste podium dat je kan bereiken. Niemand had gedacht dat wij hier zouden staan. We hebben geen profcompetitie, geen jeugdopleiding. En toch staan we hier, trots om ons land te vertegenwoordigen voor het oog van de wereld. Dat geeft een geweldig gevoel.”

Quote

Met Vera heb ik nog steeds contact.

Janine van Wyk

Het levensverhaal van de 167-voudig (record-)international is even mooi als bijzonder. Als kind voetbalde Van Wyk als enige meisje tussen de donkere jongens. De bal kreeg ze vrijwel nooit. Van Wyk zette daarom een scholencompetitie voor meisjes op, waardoor nu ook volop vrouwen in Zuid-Afrika voetballen. De verdedigster richtte later met haar eigen spaargeld zelfs een club op die nu uitkomt op het hoogste niveau in Zuid-Afrika. Van Wyk speelt zelf voor die club die haar initialen draagt: JVW FC.

Onder Pauw werd ze aanvoerster van de nationale ploeg en ze deed met Zuid-Afrika mee aan de Spelen van 2012 en 2016. ,,Met Vera heb ik nog steeds contact. Ik weet dat ze nu bij Thailand werkt en zo ook van de partij is op dit WK. Hopelijk komen we elkaar nog tegen in Frankrijk en kunnen we een kop koffie drinken. Want zonder Vera hadden we hier niet gestaan.”

Zuid-Afrika.
Volledig scherm
Zuid-Afrika. © AFP
  1. Deze tien schitterende goals maken kans op de Puskas Award
    Alle video's

    Deze tien schitteren­de goals maken kans op de Puskas Award

    De Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien kanshebbers bekendgemaakt voor de Puskas Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt vamn het afgelopen seizoen. Lionel Messi (FC Barcelona) en Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy) zijn de bekendste genomineerden. Messi werd al twee maal tweede in de verkiezing, in 2011 en 2015. Ibrahimovic won de trofee al eens in 2013. Bekijk hieronder alle goals eens rustig na en stem alvast op onze poll welke jij de mooiste vindt.