Volledig scherm
Instorting Stadhuis Woerden © Josh Walet

1,4 miljoen extra voor herbouw stadhuis Woerden

UPDATEDe  extra kosten voor het herstel van het stadhuis van Woerden bedragen bijna 1,4 miljoen euro. Dat is ‘uitzonderlijk en buitensporig’, zeggen b en w.

De oplevering wordt door het instorten van een deel van het gebouw afgelopen voorjaar maanden vertraagd. De ambtenaren en het publiek kunnen er op zijn vroegst in november volgend jaar terecht, terwijl werd uitgegaan van zomer 2018.

Bij het instorten tijdens de sloopwerkzaamheden in mei kwam de 42-jarige Jaap Veth om het leven. De man liet het leven bij werkzaamheden aan het oude stadhuis aan de Bleek.

B en w hebben de extra kosten vanvond bekendgemaakt. De extra kosten zijn bijna tien procent meer dan de begrote 15 miljoen euro die voor het project aanvankelijk is uitgetrokken.. B en w voegen er aan toe dat de jaarlasten voor het vernieuwde stadhuis wel binnen de boekhoudkundige grens van de gemeenteraad blijven. Dat is wel een pijnpunt, voegen ze er direct aan toen, want er was juist op een financiële meevaller gerekend. De gemeenteraad is direct gevraagd om in te stemmen met de extra benodigde gelden.

Minder

Quote

We hebben niet kunnen ontdekken dat wij fouten hebben gemaakt’

Wethouder Ivo ten Hagen

Twee jaar geleden gaf de gemeenteraad b en w een opdracht mee: het nieuwe stadhuis mocht niet duurder worden dan het huidige stadhuis. Dat betekent dat de jaarlijkse (exploitatie)kosten niet konden stijgen. Even leek het er op dat de kosten van het nieuwe stadhuis minder zouden worden. Als gevolg van de tegenvaller van bijna anderhalf miljoen euro blijkt nu dat de kosten op jaarbasis vrijwel gelijk blijven. En dat is dan toch eigenlijk een tegenvaller.

Het grootste deel van de kosten komt door de slechte kwaliteit van muren en vloeren. Daarnaast blijkt, aldus de gemeente gisteravond, uit metingen van aannemer/bouwbedrijf voor de vernieuwbouw, BAM dat het casco of de betonnen constructie, afwijkt van de originele bouwtekeningen waarop het ontwerp is gebaseerd. Ook is sprake van onverwacht asbest en plaatselijke bodemverontreiniging.Vanmiddag hebben b en w de raad een voorstel voorgelegd om een aanvullend krediet.

Pech

Wethouder Ivo ten Hagen zei eerder dat de tegenvallers door bouwkundige berekeningen, dat die vallen in de categorie 'pech'. ,,We hebben niet kunnen ontdekken dat wij fouten hebben gemaakt’’, zei hij in oktober.

In samenwerking met indebuurt Woerden