Volledig scherm
De politie nam 120 honden in beslag bij de fokkerij. © Politie Woerden

120 verwaarloosde honden in beslag genomen uit teckelfokkerijen

UPDATEDe politie heeft bij een teckelfokkerij in Woerden 120 honden en puppy’s in beslag genomen. Er liep al geruime tijd een onderzoek naar het bedrijf.

Meerdere getuigen trokken zaterdagochtend aan de bel toen zij bij fokkerij Van de Vliegende Kiep aan het Breeveld een aantal jonge honden in kooien buiten zagen staan. Ook stonden verscheidene auto’s met buitenlandse kentekens op het terrein. Het meldpunt 144 van de Dierenpolitie sloeg eveneens alarm. Daarop besloten politie en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te grijpen.

Volgens het Dierenmeldpunt zagen de voorbijgangers dat de hondjes in een voertuig werden geladen ‘op een manier dat ze zich zorgen maakten’. Ook zagen zij een flink aantal pups in kooien buiten staan.

Geen vergunning

Bij de inval trof de politie 120 honden aan die klaarstonden voor vervoer. Sommige honden waren nog geen twee weken oud. De dieren waren verwaarloosd, het waren er meer dan toegestaan en ze zouden op een verboden wijze worden vervoerd. Ook hadden de fokkers geen vergunning. De dieren zijn meegenomen en in veiligheid gebracht, aldus het dierenmeldpunt.

De eigenaressen wilden tegenover deze krant geen enkele reactie geven. Naar aanleiding van aantijgingen van vorige maand liet een van hen wel weten dat ze ‘veel shit’ over zich heen hadden gekregen.

Op sociale media regent het ondertussen reacties. Veel mensen reageren boos of verdrietig dat de twee onderneemsters zo lang hun gang hebben kunnen gaan. Maar, zo wordt van verscheidene kanten aangeven, er werd al langer onderzoek gedaan door politie en NVWA. Doel was zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen om de fokkers met succes voor de rechter te kunnen slepen.

Wantoestanden

De fokkerij wordt gerund door een moeder en dochter die eerder al in het tv-programma Opgelicht waren te zien vanwege wantoestanden. Klanten beklaagden zich erover dat de gekochte dieren niet de beloofde ‘kampioenen’ waren. Veel teckels hadden angsten, ziekten of gestoord gedrag. Ook zouden de dieren niet buiten komen.

De eigenaressen waren tot begin dit jaar lid van de Nederlandse Teckel Club (NTC), maar werden onlangs uit het lidmaatschap ontzet na een eerdere schorsing van een jaar. Dit gebeurde omdat ze dieren afleverden zonder stamboom. De NTC: „De beelden in Opgelicht zijn ook door ons als schokkend ervaren. Het bestuur beraadt zich op vervolgstappen.’’

Ook de Raad van Beheer Houden van Honden had al eerder de dienstverlening aan de fokker stopgezet na diverse locatiecontroles, laat het weten in een reactie. Volgens de Raad van Beheer voldeed de fokkerij niet aan de welzijns- en locatieregels. ,,Er is geen coulance voor fokkers die de regels niet naleven en dit niet op orde hebben. Dat is ook in dit geval."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden