Volledig scherm
Verwaarloosde honden worden in beslag genomen aan het Breeveld in Woerden. © De Kuijper Alex

150 Woerdense puppy's zijn in veiligheid gebracht

De 150 puppy's die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdagochtend bij hondenhandelaren aan het Woerdense Breeveld heeft weg gehaald, zijn in veiligheid gebracht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dat bevestigt Paula de Jonge van de NVWA. Ongeveer honderd honden zijn bij het bedrijf achtergebleven. 

Inspecteurs van de NVWA namen zaterdag naar aanleiding van een spoedmelding van de politie een kijkje op een adres in Woerden. Op dat moment was men bij de fokkerijen 'Wie Anders' en 'Van de Vliegende Kiep' bezig met een groot transport van honden. De NVWA had deze kennels aan Breeveld al eerder een waarschuwing geven. 

Quote

Veel dieren hadden uitdro­gings­ver­schijn­se­len

Paula de Jonge, NVWA

De Jonge: ,,Onze drie inspecteurs waren vergezeld van twee dierenartsen. Veel dieren hadden uitdrogingsverschijnselen. Ook ontbraken de benodigde documenten en waren de honden niet geregistreerd. Ze waren verwaarloosd. Er waren magere honden en honden met ernstige klitten in de vacht; de huisvesting van veel dieren was onvoldoende.''  

Tegen de hondenhandelaar loopt zowel een bestuursrechtelijke als een strafrechtelijke procedure.

 De NVWA wijst naar aanleiding van deze actie in Woerden er nog eens op dat particulieren niet onbesuisd tot de aankoop van een pup moeten overgaan. ,,Vooraf moet mensen goed nagaan of een pup afkomstig is van een bonafide en legale hondenfokker/hondenhandelaar; ook is het belangrijk dat de puppy gezond is en de juiste documenten heeft. De hond moet zijn voorzien van een transponder (chip) en een paspoort.''

Stop gezet

De overkoepelende organisatie Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland stelt al geruime tijd de dienstverlening aan de twee Woerdense bedrijven te hebben stop gezet. ,,Welzijn van de honden staat bij ons voorop. Er is geen coulance voor fokkers die de regels niet naleven en dit niet op orde hebben. Dat is ook in dit geval. Wij hopen dat er voor de in beslag genomen honden snel een passende oplossing komt'', aldus Raad van Beheer.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden