Volledig scherm
Het gestolen Montfoortse veulen © Wikipedia

2000 euro voor wie gestolen beeld Montfoort terugbrengt bij kunstenaar

Gabriël Sterk heeft tot zijn teleurstelling nog geen tip gehad waardoor zijn in Montfoort onlangs gestolen bronzen kunstwerk snel weer boven water komt.

De 76-jarige beeldhouwer heeft 2000 euro uitgeloofd voor degene, die hem zijn bronzen paard, dat hij in de jaren 70 heeft gemaakt, terug bezorgt. ,,Ik wil voorkomen dat het opgezaagd wordt.’’

Het 80 kilo zware en 1,5 meter hoge veulen sierde tot voor kort jaren het schoolplein van de Graaf Jan van Montfoort basisschool. De brute diefstal vond plaats in dezelfde periode dat er ook twee koperen kunstwerken bij eveneens twee basisscholen in Harmelen zijn ontvreemd. Toeval? De politie moet het antwoord schuldig  blijven. ,,We hebben geen verdachten in beeld,‘’ aldus een woordvoerder.

Alert

De gemeenten Woerden en Montfoort zijn inmiddels alert. Laatstgenoemde heeft direct alle 22 beelden in de openbare ruimten, waarvan 16 van brons of koper, nog eens onder de loep genomen.

Uit deze inspectie kwam naar voren dat alle kunstwerken goed bevestigd zijn aan een sokkel of muur. ,,Diefstal voorkomen kunnen we niet, maar we hebben wel de controle geïntensiveerd,’’ licht een gemeentewoordvoerder de maatregelen toe.

Sterk zou het zeer betreuren als zijn gestolen bronzen kunstwerk in schroot zou veranderen. Hoewel hij vreest dat dit onvermijdelijk is. ,,Het beeld kunnen ze niet verkopen. Daar krijgen ze niets voor. Ik ben bekend in de wereld.’’

Delden

Het Montfoortse veulen heeft de beeldhouwer, geboren in Vleuten, gemaakt toen hij in Breukelen woonde in een boerderij met paarden. Van het bronzen veulen bestaat, of beter gezegd bestond, nog een zelfde exemplaar. Dit stond in Delden en is hier weliswaar jaren geleden, gestolen.

De in Frankrijk wonende beeldhouwer schat in dat het veulen, verwerkt tot schroot, hooguit 100 euro op. Een schijntje vergeleken met het vindersloon dat Sterk heeft uitgeloofd. Navraag bij opkopers van koper en brons leert dat het kunstwerk meer waard is.

De prijs voor een kilo koper en brons is op dit moment respectievelijk 4,40 euro en 4 euro per kilo. Wanneer de daders het in Montfoort gestolen kunstwerk bij Sterk terugbrengen, krijgen ze er 2000 euro voor. Of dat ooit zal gebeuren is de vraag. ,,Dan verkoop ik het hoop ik weer aan de gemeente.’’ 

Wie het gestolen veulen vindt, kan contact opnemen met Bronsgieterij Atelier 80 in Dreumel of een mail sturen naar info@gabrielsterk.com.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Woerden