Volledig scherm
Leerling van Abrona aan de slag als woonhulp in een Woerdens verpleeghuis. © Abrona

Abrona Woerden leidt eigen cliënten op voor betaalde baan in ouderenzorg

De zorginstelling Abrona leidt haar eigen cliënten op tot ‘woonhulp’ voor onder meer verzorgingshuis Weddesteyn in Woerden. Volgende week vinden de eerste deelexamens plaats van de anderhalf jaar durende interne opleiding. Abrona sluit hiermee aan bij een landelijke pilot. 

,,Ik vind het leuk om de opleiding Woonhulp te volgen, je leert er weer andere dingen mee die terug komen in m'n werk. En daardoor kan ik het werk ook nog beter doen’’, zegt een van de leerlingen die de opleiding Woonhulp volgt. Deze opleiding valt onder NUdoen! en dat is weer een onderdeel van Abrona. 

Huishouden

Het gaat om een pilot die is begonnen met drie leerlingen. Inmiddels is het aantal uitgebreid tot zeven Abrona-cliënten. Abrona biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking of een maatschappelijk probleem. Tijdens deze opleiding en het vervolg op praktijkonderwijs, wordt geleerd hoe ondersteuning geboden kan worden bij het huishouden, vrijetijdsbesteding en wonen van ouderen of mensen met een beperking. 

,,Een goede zet, met het oog op het arbeidstekort in de zorg’’, zegt Esther van de Woestijne van Abrona: ,,Wij zijn erg trots op deze opleiding en op onze leerlingen.’’  Het mes snijdt daarmee aan twee kanten; én de cliënten worden opgeleid tot een betaalde baan in de zorg én het project draagt bij tot het invullen van de vacatures in de ouderenzorg. 

NUdoen! is een leer-werkbedrijf en bevoegd om deze opleiding aan te bieden. Er is samenwerking gezocht met het praktijkonderwijs Futura College in Woerden en zorgcentrum Careyn Weddesteyn. Na de opleiding krijgen de leerlingen een diploma en kunnen zij dus aan de slag als woonhulp.  

Praatje

De functie van woonhulp houdt in dat zij bijvoorbeeld licht huishoudelijk werk doen, zij met ouderen wandelen en  een gezellig praatje maken, koffie en thee zetten en helpen met het klaarzetten van maaltijden. 

,,Wij gaan voor de ontwikkeling van de cliënten’’, zegt Van de Woestijne: ,,Het klopt dat zij na de opleiding meer kans maken op een baan.’’ 

In samenwerking met indebuurt Woerden