Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Afhalen kerstmenu schot in roos

Geen stress in de keuken en wel indruk maken op familie? Het kerst- takeaway-menu is dé oplossing.

Quote

Een uitkomst voor wie deze kerst eens niet uren in de keuken wil staan, maar ook niet wil gourmetten

Kirsten Veltkamp

In de keuken van restaurant Bistronoom in Woerden wordt door chef-kok Jan Cees Graafland en zijn team hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het kerstmenu. Naast de pannen vol sausjes staat een grote stapel plastic bakjes klaar. Daarin verdwijnen dit weekend de gerechten van het viergangen-takeaway-kerstmenu van Bistronoom. ,,Het meeste bereiden we op de ochtend zelf, maar de basis voor de sausjes is al klaar", zegt Graafland.

Afhaalmenu
Volgens gastvrouw Kirsten Veltkamp is het restaurant een van de weinigen in de regio die een kant-en-klaar afhaalmenu aanbiedt. ,,Een uitkomst voor wie deze kerst eens niet uren in de keuken wil staan, maar ook niet wil gourmetten", zegt Veltkamp.

Quote

Je hoort zoveel mensen verzuchten dat ze eigenlijk geen zin hebben om met kerst te koken of niet weten wat ze nu weer willen maken

Kirsten Veltkamp

Het horecastel komt met een afhaalmenu op culinair niveau dat straks alleen nog thuis opgewarmd hoeft te worden. ,,Het idee ontstond eigenlijk toen we volgeboekt raakten voor eerste en tweede kerstdag", legt Graafland uit. Om geen 'nee' te hoeven verkopen, bedachten de ondernemers dat ze het kerstmenu dat ze in hun restaurant aan de Kruittorenweg serveren, net zo goed ook als afhaalmenu konden aanbieden.

Net zo makkelijk
Voor het stel, dat al jarenlang in de horeca werkt, was het eigenlijk niets nieuws. ,,Voor vrienden en familie kookten we wel vaker wat extra's rond de kerstdagen", legt Veltkamp uit. ,,Net zo makkelijk, want in een restaurant heb je toch andere ingrediënten en apparatuur dan thuis. Daar maak je bijvoorbeeld niet zo snel even een gebakken tarbot klaar."

Het afhaalmenu bleek een schot in de roos. Voor de twee kerstdagen zijn rond de veertig menu's van bijna 50 euro per stuk geserveerd. Vanwege de inkoop worden er geen nieuwe bestellingen meer aangenomen, maar vanwege het succes gaat Bistronoom dit initiatief volgend jaar zeker herhalen. ,,Je hoort zoveel mensen verzuchten dat ze eigenlijk geen zin hebben om met kerst te koken of niet weten wat ze nu weer willen maken."

Quote

Alles wat gaar moet zijn, is al gaar en moet alleen opgewarmd worden. Je kunt het natuurlijk wel laten aanbranden, maar daar moet je wel echt je best voor doen

Kirsten Veltkamp

Moeders
Vooral onder moeders blijkt het kant-en-klaarmenu in trek. ,,Die staan vaak met kerst de halve avond in de keuken, terwijl ze eigenlijk liever ook even gezellig willen bijkletsen met de kinderen", zegt Veltkamp.

Hoewel het viergangenmenu, aangevuld met drie amuses met gerechten als wildpastei, tarbot, en crème brûlée niet erg eenvoudig klinkt, is het volgens de chef-kok door iedereen te bereiden. Alles is per portie verpakt in bakjes en gevacumeerde zakjes. ,,Er zit per gerecht een uitgebreide beschrijving bij van de handelingen die verricht moeten worden", vertelt Veltkamp. ,,Als je die instructies opvolgt, kan er eigenlijk weinig misgaan."

Ook niet als je nog geen ei kan bakken? Veltkamp: ,,Alles wat gaar moet zijn, is al gaar en moet alleen opgewarmd worden. Je kunt het natuurlijk wel laten aanbranden, maar daar moet je wel echt je best voor doen. Je moet sommige dingen opwarmen in een pannetje, de oven of de frituurpan, maar er staat precies omschreven hoe dat moet. Bovendien is dit menu vooral besteld door mensen die toch wel wat met lekker en bijzonder eten hebben. En als het écht niet lukt, dan kun je ons bellen.''

Quote

Wie geen gasbrander heeft voor de crème brûlée, kan zich ook prima redden met een lepel

Kirsten Veltkamp

Rookeffect
Hoewel het afhaalmenu identiek is aan het menu dat met kerst in het restaurant wordt geserveerd, zijn er toch een paar concessies gedaan. ,,In het restaurant wordt ons voorgerecht bijvoorbeeld heel spectaculair geserveerd op een bord, bedekt met mos en daaronder een schaal met koudijs", legt Veltkamp uit. ,,Daardoor ontstaat er een soort rookeffect. Dat moet je bij het afhaalmenu helaas missen."

Toch zijn er voor sommige houtvuurtjes ook huis-tuin-en-keukenoplossingen. Veltkamp: ,,Wie geen gasbrander heeft voor de crème brûlée, kan zich ook prima redden met een lepel. Als je die in het vuur verwarmt en daarna over de suikerlaag heen wrijft, heb je hetzelfde effect."

Hoewel het horecaduo zich met de afhaalmenu's nog meer werk op de hals haalt in deze drukke tijd, is er absoluut geen sprake van spijt: ,,Het is heel leuk om te doen en met kerst zelf is het in het restaurant juist rustiger, omdat alle gasten hetzelfde menu eten", vindt Veltkamp.

Voor het team van Bistronoom zelf is er weinig tijd voor een uitgebreid kerstdiner. ,,We eten van tevoren wel iets met het personeel, maar voor ons begint de kerst eigenlijk pas als kerst is afgelopen", bekent Veltkamp. ,,De week tussen kerst en oud en nieuw zijn we vrij en dat hebben we na deze drukke decembermaand ook wel even nodig.

In samenwerking met indebuurt Woerden