Volledig scherm
© Thinkstock

Airbnb-slaapplek in de polder wint aan populariteit

Stadsbewoners bieden hun huis al massaal aan op de populaire boekingsite Airbnb en nu gaan ook particulieren in het Groene Hart overstag. Een lege slaapkamer verhuren kan al lucratief zijn. Toeristen spinnen garen bij zoveel aanbod, maar niet iedereen is tevreden.

Quote

Come to Gouda, The city of syrup waffles and cheese

Een grachtenpand in de binnenstad van Gouda, een boerderij in Boskoop of dat huisje naast de molen in Alphen; via Airbnb - de online marktplaats voor de verhuur van privé-accommodaties - heb je binnen een paar minuten een overnachting bij een particulier geregeld.

Vooral buitenlandse toeristen kunnen zo makkelijker de weg vinden naar een vakantiewoning in het gebid naar keuze. Maar niet iedereen is blij met de internetsite. ,,Er is een wildgroei aan 'hotels', stellen sommigen.

Ergeren
Die klacht leeft al langer in steden als Amsterdam, waar hoteleigenaars zich groen en geel ergeren aan particulieren die geen vergunning hebben en die geen belasting betalen.

Aanbieders van dergelijke slaapplaatsen zitten inmiddels ook in het hele Groene Hart. 'Come to Gouda, The city of syrup waffles and cheese.' Zomaar een van de advertentieteksten op de online marktplaats voor woningverhuur. De meeste woningaanbieders prijzen hun accommodatie aan in het Engels, om op die manier buitenlandse toeristen aan te trekken.

Elk dorp
Inmiddels zijn er ruim 150 aanbieders in het Groene Hart. Het grootste gedeelte daarvan zit in de stad Gouda, maar in bijna elk dorp in de regio is ook wel een overnachting te boeken. Door het internationale karakter van de van oorsprong Amerikaanse website is het voor buitenlandse toeristen een peulenschil om een overnachting te boeken en kunnen zij nauwkeurig bepalen waar ze willen overnachten.

Via de site, die inmiddels aan 190 landen is verbonden, kunnen zij direct reserveren bij de particulier. Het geld gaat via Airbnb naar de aanbieder. De organisatie houdt een gedeelte voor zichzelf. Een win-winsituatie, zo lijkt het. Verhuurders verdienen een centje bij en de gemeenten trekken meer toeristen aan.

Maar zoals gezegd is niet iedereen blij met Airbnb. Titus Stoelinga van het Best Western City hotel in Gouda spreekt onomwonden van 'oneerlijke concurrentie.' ,,Er is door Airbnb een wildgroei aan 'hotels' in de binnenstad", zegt hij. ,,Iedereen kan zomaar zijn slaapkamer te huur aanbieden, zonder daarvoor belastingen te betalen."

Stoelinga heeft het over huurders, die zonder vergunningen of bedrijf hun eigen huis aanbieden via Airbnb. ,,En daar doet de gemeente Gouda niks aan", vervolgt hij. ,,Terwijl dat dom is, ze lopen uiteindelijk toch geld mis doordat deze verhuurders geen toeristenbelasting afstaan."

Toejuichen
Bij navraag bij de gemeente Gouda blijkt inderdaad dat er geen beleid is om verhuur via Airbnb aan te pakken. Ook in de gemeente Woerden en Alphen wordt geen actie ondernomen. In laatstgenoemde gemeente lijkt het tegendeel waar: een woordvoerder zegt 'toerisme toe te juichen, ongeacht of de toeristen via Airbnb komen.' Pas als er ongeregeldheden ontstaan zal de gemeente Alphen maatregelen nemen. Zover is het tot op heden nog niet gekomen.

,,Dat is veel te laat," reageert Stoelinga. ,,Deze verhuurders hoeven niet aan dezelfde veiligheidseisen te voldoen als wij. Het is wachten tot er een keer een dak instort en er een dode valt. Dan zal de overheid ineens op hun achterste benen staan. De oplossing? Van mij mag de gemeente best boetes uitdelen. Als ik geen belasting betaal krijg ik toch ook een boete?"

Quote

Als ik geen belasting betaal krijg ik toch ook een boete?

Titus Stoelinga

'Overdag de grote steden, 's avonds terug naar polder'

Mona Vermeulen pakte het vier jaar geleden groots aan. Samen met haar man Jos kocht ze een gehele Boskoopse boerderij op en gooide de bijbehorende varkensstal plat. In de plaats kwam een gloednieuw complex dat dienst doet als bed & breakfast.

Het merendeel van haar gasten komt uit het buitenland. Duitsland, Frankrijk, maar ook van buiten Europa. Met enige regelmaat kiezen Israëliërs haar bed & breakfast uit voor hun verblijf in Nederland. ,,Ik sta goed aangeschreven in Israël", vertelt Vermeulen. ,,Dankzij mond-tot-mondreclame blijven ze komen."

Waarom ze naar het Groene Hart komen? ,,Ze willen hun kinderen veel van de wereld laten zien. Niet alleen Amsterdam maar ook het platteland. Overdag naar de grote steden, en 's avonds terug naar polder."

Van collega-ondernemers hoorde Vermeulen over Airbnb. Het zou een goed reclameplatform zijn voor haar bed & breakfast. Inmiddels heeft ze zelf ook goede ervaringen. Er is wel één puntje van kritiek: ,,Als ik niet direct reageer op reserveringen, komt Airbnb met berichtjes of ik even wil reageren. Vind ik niet nodig."

Van 'illegale' concurrentie heeft ze geen last. ,,Bij mij komt er toch een ander publiek dan bij dat soort kamertjes. Daar komen voornamelijk backpackers, denk ik. Als mensen af en toe hun kamer zwart verhuren, heb ik daar geen problemen mee. Zolang het maar kleinschalig blijft."

Volledig scherm
© Bart Jansen

'Advertenties op andere boekingsites doen 't beter'

'Welcome to the country life.' Zo begroet Jaap Meelker zijn potentiële gasten via Airbnb. Op het Landgoed Linschoten, dat al sinds 1637 bestaat, heeft hij een oude kaasmakerij verbouwd tot logement.

Toch valt de toestroom via Airbnb wat tegen. Advertenties op andere boekingsites, waar Meelker ook actief is, doen het beter. De oorzaak? ,,Dat probeer ik uit te zoeken," vertelt hij. ,,Ik heb de prijzen aangepast, de tekst veranderd, maar toch vallen de resultaten tegen."

Een mogelijke oorzaak is het tekort aan positieve reacties op zijn pagina. Omdat hij pas sinds vorig jaar op de site zit, heeft hij er nog niet zoveel. Terwijl andere aanbieders in het Groene Hart er soms wel tientallen hebben. Dikke kans dus dat de gasten daarom gaan voor een 'veiligere' optie.

De buitenlandse toeristen komen af op het authentieke platteland van Linschoten; het 'echte' Nederland. Een Israëlisch gezin wilde graag een rondleiding bij een boer. Dat kon geregeld worden. Die ochtend kregen zij een privérondleiding boerderij van de buurman.

,,Gastvrijheid is een persoonlijkheidskenmerk," vind Meelker. ,,Je kunt jezelf wel wat gastvrijheid aanleren, maar je moet het ook in je hebben. Je moet de gasten zoveel mogelijk vrijheid geven, maar ook die extra service. Ik heb bijvoorbeeld afspraken met restaurants in de buurt. Ik breng de gasten daarheen, en zij brengen ze weer terug bij mij."

Volledig scherm
© Marlies Wessels

'Gouda staat aangegeven in Amerikaanse reisgidsen'

Het achterhuis van de woning Ank Frissel is al vijfentwintig jaar een onderkomen voor huurders. Dan weer vrienden, dan weer buitenlandse studenten. Altijd via-via.

Sinds ze minder is gaan werken, besloot ze een extra zakcentje te verdienen als gastvrouw. Sinds vorig jaar verhuurt ze de woning op Airbnb. ,,Ik had een vliegende start," vertelt Frissel enthousiast. Sinds ze in september vorig jaar begon, heeft ze al twintig boekingen gehad via de site. Grotendeels buitenlanders van middelbare leeftijd die Amsterdam wel hebben gezien. ,,Gouda staat aangegeven in de Amerikaanse reisgidsen en zo komen ze hier voor de Sint-Janskerk en de kaaswinkeltjes."

Ze vervolgt: ,,Airbnb werkt uitstekend," vervolgt ze. ,,Je betaalt relatief weinig aan bemiddeling. Per boeking betaal ik drie euro en daar krijg ik de volledige financiële afhandeling voor terug. Bovendien weet ik altijd wie ik in huis haal. Ik heb ingesteld dat ik alleen boekingen aanneem van mensen die hun ID-kaart hebben gekoppeld aan hun profiel. Ook daar zorgt Airbnb voor."

Omdat ze de overstap naar Airbnb maakte, wilde ze een bedrijf beginnen. Daar bleek de Kamer van Koophandel toch wat anders over te denken. ,,Ze zeiden dat ik best kon verhuren zonder bedrijf."

Toch heeft ze besloten om bonafide door te gaan. ,,Ik vind dat als je de stap neemt om online te gaan adverteren, dat je dan wel een bedrijf moet hebben."

Volledig scherm
© Pim Mul

In samenwerking met indebuurt Woerden