Volledig scherm
Remmer Meijer van wijnwinkel Saudade en Frans van Hall van de Hall organiseren samen op 23 september een nieuw en groot wijnevenement met wijnmakers, masterclasses, workshops en proeverijen voor doorgewinterde wijnprofs en beginnende wijnliefhebbers. © Rianne den Balvert

'Als het aan ons ligt, wordt wijnHALL dé wijnbeurs van het Groene Hart'

Geen proeverijtje, maar een serieuze wijnbelevenis moet het zaterdag worden. Het nieuwe evenement wijnHALL is voor liefhebbers en profs.

Ondernemers en wijngekken Remmer Meijer en Frans van Hall lanceren zaterdag wijnHALL. Bij het evenement worden workshops en masterclasses door wijnmakers afgewisseld met proeverijen. ,,Mensen weten steeds meer van wijn en willen er ook meer over weten", merkt Remmer Meijer (35), die sinds 3,5 jaar wijnwinkel Saudade in de Woerdense binnenstad heeft. ,,Het wordt tijd om het echte verhaal rondom wijn te vertellen. Hoe wordt het gemaakt? Wat zit er achter?"

Quote

Hoe wordt wijn gemaakt? Wat zit er achter? Het wordt tijd om het echte verhaal rondom wijn te vertellen

Remmer Meijer (35), eigenaar van wijnwinkel Saudade in Woerden

Antwoorden op deze vragen krijgen bezoekers van de wijnmakers zelf. ,,Door mijn winkel heb ik veel contacten met wijnmakers en -importeurs", vertelt Meijer. ,,Zij vinden het leuk om te vertellen over hun wijnen, maar bij mijn winkel is alleen ruimte voor kleine proeverijen."

Meijer zocht daarom samenwerking met Frans van Hall (43) van evenementenlocatie De Hall. ,,We zijn allebei wijngek en hebben vorig jaar al een keer samen een Lissabon-avond georganiseerd. Het was toen volle bak en smaakte naar meer."

Bij De Hall aan de Korenmolenlaan is voldoende ruimte om een groot publiek te ontvangen. Meijer: ,,Ik hoop op minstens 400 bezoekers, maar het kunnen er ook 1.000 worden." Het duo vindt het belangrijk dat wijnHALL laagdrempelig is. ,,Wijn wordt vaak geassocieerd met dure wijnbars, maar uiteindelijk gaat het er bij wijn ook gewoon om of je iets lekker vindt of niet", zegt Meijer.

Quote

Ik hoop op minstens 400 bezoekers, maar het kunnen er ook 1.000 worden

Remmer Meijer

Wijn proeven kan zaterdag volop, want er staan meer dan honderd wijnen open. ,,Bij binnenkomst kun je voor 7,50 euro een tas kopen met daarin een proefglas", legt Meijer uit. ,,Dit glas kun je laten vullen bij de stands en de tas kun je eventueel vullen met flessen die je koopt."

Behalve wijn drinken en kopen, staat ook het verhaal rondom wijn centraal. Wijnmakers- en importeurs uit Zuid-Afrika, Argentinië, Italië en Portugal vertellen over hun wijn en wijngaarden. ,,Het accent ligt op Portugal, omdat ik daar veel connecties heb", vertelt Meijer. ,,Portugal is niet het bekendste wijnland, maar wel een oud en interessant wijnland met de meeste autochtone druivenrassen. In de top 10 van beste wijnen van de wereld staan altijd wel drie of vier Portugese wijnen."

Quote

Mensen weten steeds meer van wijn en willen er ook meer over weten

Remmer Meijer

Sommelier

Voor de echte wijnkenner is er een masterclass over druivenrassen en bodemsoorten. Wie minder van de theorie en meer van de praktijk is, kan terecht bij Danny van den Barselaar. De sommelier van restaurant Bistronoom vertelt bij een wijn-spijsworkshop hoe je thuis op een makkelijke manier goede combinaties kunt maken tussen wijn en eten.

Verder is er een kaasproeverij van Reypenaar, bubbelbar en exclusief wijnmakersdiner. WijnHALL, dat van 12.00 tot 20.00 uur duurt, biedt met een sapproeverij en creatieve workshops met kurken ook vertier voor kinderen.

De wijngekken zijn vastbesloten om wijnHALL jaarlijks te laten terugkeren. ,,Als het aan ons ligt, wordt dit dé wijnbeurs van het Groene Hart."

Quote

Wijn wordt vaak geassoci­eerd met dure wijnbars, maar uiteinde­lijk gaat het er bij wijn ook gewoon om of je iets lekker vindt of niet

Remmer Meijer

In samenwerking met indebuurt Woerden