Tien keer kwam de ambulance bij spoedritten niet binnen een kwartier naar Woerdense Verlaat.
Volledig scherm
Tien keer kwam de ambulance bij spoedritten niet binnen een kwartier naar Woerdense Verlaat. © ANP XTRA

Ambulance tien keer niet binnen kwartier in Woerdense Verlaat

De ambulance is vorig jaar tien keer bij spoedritten niet binnen een kwartier naar Woerdense Verlaat gekomen. Eén keer duurde het meer dan een half uur.

Dat zegt minister Bruno Bruins (volksgezondheid) in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA). Die klom twee maanden geleden aan de bel na klachten uit Woerdense Verlaat over de ambulancezorg in het dorp. Geen enkele ambulance kwam vorig jaar binnen 15 minuten na een noodoproep in Woerdense Verlaat aan, aldus de dorpsraad.

Uit de gegevens die Bruins heeft verkregen bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden blijkt dat bijna te kloppen. In heel 2018 waren er 14 spoedritten in Woerdense Verlaat en in 10 gevallen was de ambulance niet binnen de norm van 15 minuten na alarmering gearriveerd. In één geval bleek een ambulance van de RAV Kennemerland toevallig in de buurt, zodat de patiënt uiteindelijk zelfs binnen vijf minuten werd bereikt.

Beperkt

Gemiddeld zit er 18 minuten en 24 seconden tussen alarmering en arriveren in Woerdense Verlaat. Het gaat wel om een zeer beperkt aantal ritten voor Woerdense Verlaat, aldus Bruins.

Honderd procent op tijd komen, is niet mogelijk heeft hij vernomen van de sector ambulancezorg, ,,al was het alleen maar door overmacht zoals slecht weer, of een onvindbaar adres. En de capaciteit van het aantal ambulances is ook niet onbeperkt.’’

Net als de dorpsraad noemde Van den Berg lange aanrijtijden zorgelijk. ,,,,Je moet er niet aan denken, dat mensen vroegtijdig overlijden, omdat ze de zorg niettijdig kunnen krijgen.’’

Minister Bruno Bruins.
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins. © Sem van der Wal

In samenwerking met indebuurt Woerden