Volledig scherm
De brand in Montfoort, in juni. © Justin Egberts

Animal Rights hekelt houding gemeente Montfoort

Animal Rights betreurt het zeer dat de gemeente Montfoort niet weet hoeveel varkens zijn omgekomen bij de stalbrand van 29 juni aan de Cattenbroekerdijk.

De organisatie die zich inzet voor de rechten van dieren vindt dat het de taak van de gemeente is om bij dergelijke branden met informatie over de slachtoffers te komen. Enerzijds om de gedupeerde boer te ontlasten. Anderzijds vanwege het maatschappelijke belang van dit soort branden. 

Inzicht in het aantal dieren dat sterft bij schuurbranden kan aanleiding zijn voor de overheid maatregelen te nemen om de brandveiligheid in de stallen te vergroten, meent Animal Rights. De belangenbehartiger voor de dieren is hier groot voorstander van.

Wob

Animal Rights heeft Montfoort benaderd met de vraag hoeveel varkens op 29 juni zijn gestorven. De gemeente wees de dierwelzijnsorganisatie door naar de gedupeerde boer. Hij heeft al direct na de brand laten weten niets te willen zeggen. 

Een verzoek met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van Burning Souls bij de gemeente Montfoort leverde eveneens niets op. Burning Souls probeert informatie over het toenemende aantal slachtoffers bij stalbranden te verzamelen.

Erwin Vermeulen, campagneleider Stop de Slacht, vertelt dat het de eerste keer is dat zijn organisatie dergelijke informatie niet krijgt van een gemeente. ,,Dat is een absurd standpunt waarmee de gemeente Montfoort het grote maatschappelijke belang van informatie over de nu al jaren durende stalbrandenepidemie in Nederland miskent.’’

Bioscoopexploitant

Vermeulen vraagt zich hardop af wat er zou gebeuren als onverhoopt een school of bioscoop zou afbranden. ,,Zou de gemeente Montfoort dan ook de positie innemen dat het aan de bioscoopexploitant of het schoolbestuur is om het aantal slachtoffers al dan niet bekend te maken? Is het daadwerkelijk het standpunt van de gemeente dat Animal Rights de boer moet gaan aanschrijven of bezoeken om deze informatie boven tafel te krijgen?’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden