Volledig scherm
Helemaal zelfvoorzienend op de Nautilus. © Leny van den Belt

Anneke en John gaan kriskras door Nederland

schipperstaalWie weleens aan de waterkant zit, kan zich verbazen over de namen van sommige boten. In de rubriek Schipperstaal gaat Leny van den Belt op zoek naar het verhaal achter een scheepsnaam.

In 2001 kochten Anneke en John uit Rotterdam hun Columbuskotter. Ze doopten hem Nautilus. Een naam met verschillende betekenissen, maar met een duidelijke link naar het water. ,,We hebben hem als casco gekocht", vertelt Anneke, ,,en langzaamaan zelf afgebouwd."

Scheepsnaam: Nautilus.
Waar gespot: Kromme Mijdrecht in De Hoef.
Opvarenden: Anneke en John.
Thuishaven: Rotterdam IJsselmonde.

Ze zijn er trots op. Hij is helemaal naar hun zin. ,,We hebben altijd een binnenvaartschip gehad. Dit is ons eerste pleziervaartschip.”

Nu ze gepensioneerd zijn, hebben ze alle tijd om te varen. Dat doen ze dan ook graag. Ruim tweeënhalve maand zijn ze al onderweg. ,,Dat doen we elk jaar. We gaan altijd een maand of drie weg. We zijn nu onderweg naar de thuishaven. Daar hopen we over een week of twee te zijn.”

De afgelopen tijd zijn ze in Noord-Duitsland geweest. ,,Via Groningen en Delfzijl. Hoe we gevaren zijn? Geen idee. We kriskrassen maar een aardig eind weg." Frankrijk is ook weleens de bestemming. ,,In de zomermaanden is dit echt ons huis", zegt Anneke. ,,Dan wonen wij aan boord.”

Ze voelen zich allebei thuis op het water. ,,Ik ben een schippersdochter en John is de zoon van een schipper. We zijn allebei aan boord van een schip opgegroeid."

Ze vinden het heerlijk om van hot naar her te varen. Het geeft een gevoel van vrijheid. ,,We zijn helemaal zelfvoorzienend. Alleen als we schoon water nodig hebben, gaan we naar een haven." Ze hebben afgemeerd bij de Hoef. Ze blijven er overnachten. Straks halen ze de fietsen van boord en gaan ze de omgeving verkennen.

Morgen gaat de reis verder naar Woerden en Oudewater. Zo koersen ze langzaam op Rotterdam aan. ,,Maar als het mooi weer is, zou het best kunnen dat we weer gaan varen."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden