Volledig scherm
Stadhuis Woerden. Archiefbeeld. © Rianne den Balvert

BAM maakt klussen aan Woerdense gemeentehuis toch af

Aannemersbedrijf BAM maakt de werkzaamheden aan het Woerdense gemeentehuis toch af. Over wie uiteindelijk die klussen gaat betalen, wordt echter nog gesteggeld. Ondertussen loopt de claimteller, voor elke dag na de opleveringsdatum van 16 november, gewoon door. Die teller staat nu op 87.500 euro.

Er wordt zowel binnen als buiten het vernieuwde gemeentehuis van Woerden keihard gewerkt. Hoe hard er ook gewerkt wordt, de aanvankelijke openingsdatum van 7 januari wordt nooit meer gehaald. Eigenlijk zouden op dit moment de verhuizers en ambtenaren het gebouw moeten bevolken. Dat is dus niet het geval.

Het kan nog wel drie tot vier maanden duren, verwacht Edward van den Elshout, teammanager vastgoed en verantwoordelijk voor de bouw van het gemeentehuis. ,,Voorspellingen doen voor de officiële opening is lastig. Er wordt weliswaar voortvarend gebuffeld maar de werkzaamheden duren nog wel even.’’

Recht

Het gaat vooral om de aanleg van de warmte/koude-opslag, de inrichting van het buitenterrein en de aansluiting op het riool. Daar was BAM nog niet aan begonnen terwijl de opleveringsdatum van 16 november al lang was verstreken. Voor iedere dag dat BAM nog werkt na die opleveringsdatum moet de aannemer zo’n 2500 euro betalen met een maximum van anderhalf miljoen euro. ,,Dat is gewoon een recht. Het uiteindelijke bedrag wordt in mindering gebracht op de laatste betaling aan BAM’’, legt Van den Elshout uit.

Quote

Elk grootscha­lig bouwpro­ject levert discussies op. Dat is altijd zo

Edward van den Elshout

De klussen worden dus uitgevoerd maar nog niet duidelijk is voor wiens rekening die zijn; voor de gemeente of voor de aannemer. ,,Daar voert de gemeente op dit moment overleg over met de BAM. Het zijn constructieve gesprekken’’, benadrukt hij.

Dezelfde aannemer is ook in de race om het toekomstige onderhoud aan het vernieuwde gebouw te blijven doen. Welke aannemer het onderhoud uiteindelijk op zich neemt, wordt later bekend gemaakt.

BAM is echter nadrukkelijk in beeld. ,,Dat is niet heel gek’’, reageert Van den Elshout: ,,Deze aannemer heeft het gemeentehuis gebouwd en kent het dan ook van haver tot gort. Dat is zonder meer een pre.’’

Verwacht Van den Elshout dan geen nieuwe sores, gezien het verleden met BAM? ,,Geen idee. Elk grootschalig bouwproject levert discussies op. Dat is altijd zo.’’

Gesprek

De aannemer zegt met de gemeente in gesprek te zijn en te willen blijven. ,,Het verschil van inzicht betreft door de gemeente gewenste bestekwijzigingen’’, stelde regiodirecteur Erik de Ruiter van BAM Bouw en Techniek: ,,Over het meer- en minderwerk dat daaruit voortkomt, zijn we in gesprek met de gemeente. De oplevering van het stadhuis vergt daardoor meer tijd.’’

BAM wil niet reageren op de claim van 2.500 per dag die het gemeentebestuur van Woerden bij de aannemer heeft neer gelegd. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Woerden